Αγκινάρες αλά πολίτα

 -  Συνταγές

Οι αγκινάρες. Ένα ακόμα λαχανικό από αυτά που είτε θα το λατρεύεις είτε θα το έχεις ψηλά στη λίστα των απαγορευμένων σου.

Διάσημο στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι πρόγονοί μας αλλά και οι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα.

Τι περιέχουν μέσα

Σήμερα ξέρουμε ότι περιέχουν ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνες και ειδικότερα σε φολικό, C και Κ με τις πρώτες να έχουν σημαντικές απώλειες κατά το μαγείρεμα. Ίσως για αυτό το λόγο και να αξίζει και η κατανάλωσή τους νωπές με λεμόνι. Αλλά και όχι μόνο για αυτό. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε φυτική ίνα. Καταναλώνοντας 4 αγκινάρες έχουμε σχεδόν καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε φυτική ίνα.

Χαμηλές σε θερμίδες αλλά με αξιόλογο πρωτεϊνικό περιεχόμενο. Μόλις 47 Kcal/ 100 γραμμ και με 3,27 γραμμ πρωτεΐνης στα 100 γραμμ είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους αλλά και για όσους κάνουν νηστεία.

Περιέχουν ινουλίνη που βοηθά σημαντικά την καλή υγεία του πεπτικού “ταΐζοντας” τους μικροοργανισμούς του εντέρου και βοηθώντας την καλή λειτουργία του. Βέβαια τα δεδομένα είναι από μικρή ομάδα μελέτης και πρέπει να δούμε αποτελέσματα από μεγαλύτερες έρευνες.
Πολλά υποσχόμενες είναι και οι μελέτες με τη χρησιμοποίηση εκχυλίσματος από τα φύλλα της αγκινάρας. Ειδικότερα, άτομα που έπασχαν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και χρησιμοποίησαν το εκχύλισμα (ακόμα και σε μορφή συμπληρώματος) δήλωσαν ότι είχαν παρόμοια θετική επίδραση με φαρμακευτικά σκευάσματα και ότι παρουσίασαν βελτίωση στο πρόβλημα που είχαν.

Αγκνάρες, χοληστερίνη και συκώτι

Μια επίσης θετική επίδραση του εκχυλίσματος από τα φύλλα της αγκινάρας σχετίζεται με την μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης και της αύξησης της καλής. Η αγκινάρα περιέχει ένα συστατικό την κυναρίνη, που εμποδίζει τη σύνθεση της χοληστερίνης και αυξάνει την απέκκριση της στη χολή, μειώνοντας τα ολικά επίπεδά της στον οργανισμό μας. Παραπέρα πιθανότατα η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη, πιθανότατα συμβάλουν θετικά στην υγεία του ήπατος. Είτε προστατευτικά είτε βοηθώντας στην ανάπλαση του ιστού.

Σε μελέτη σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος χορηγήθηκε το εκχύλισμα από τα φύλλα της αγκινάρας. Η καθημερινή κατανάλωση βοήθησε να μειωθεί η φλεγμονή στο ήπαρ αλλά και να μειωθεί η λιπώδης διήθηση. Βέβαια απαιτούνται περισσότερα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό που έχει να μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά και σίγουρα.

Πως θα μαγειρέψουμε τις αγαπημένες μας αγκινάρες

Μια νόστιμη εύκολη και παραδοσιακή συνταγή για να μαγειρέψετε τις αγκινάρες σας. Συνταγή σπιτικού φαγητού που θα σας θυμίσει οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά για 4 μερίδες

  • Οκτώ Αγκινάρες
  • Οκτώ μικρές πατάτες
  • Τρία μέτρια καρότα περίπου 300γρ.
  • Οκτώ μέτρια μικρά κρεμμύδια
  • 50 γραμμάρια άνηθο ψιλοκομμένο
  • Πέντε κουταλιές σούπας λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • τρία λεμόνια

Τρόπος παρασκευής

  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε νερό που μέσα έχουμε στύψει ένα λεμόνι. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες, καθαρίζουμε ολόκληρα τα ξερά κρεμμύδια, τις μικρές πατάτες, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο. Τα σοτάρουμε 3 λεπτά στην κατσαρόλα με το λάδι.
  • Έχουμε στύψει τα δύο λεμόνια και με το χυμό τους σβήνουμε τις αγκινάρες. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι του κρασιού νερό, αλάτι και πιπέρι χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό.
  • Παρακολουθούμε το νερό και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε με λίγο νερό ακόμα.
  • Εάν μας αρέσει, μπορούμε να δέσουμε την σάλτσα του φαγητού μας προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας αλεύρι. Βράζουμε περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Πηγές

  1. Artichoke leaf extract reduces symptoms of irritable bowel syndrome and improves quality of life in otherwise healthy volunteers suffering from concomitant dyspepsia: a subset analysis Rafe Bundy 1, Ann F Walker, Richard W Middleton, Georgios Marakis, Jonathan C L Booth
    J Altern Complement Med. 2004 Aug;10(4):667-9. doi: 10.1089/acm.2004.10.667.
  2. Efficacy of artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double-blind, multicentre trial G Holtmann 1, B Adam, S Haag, W Collet, E Grünewald, T Windeck. Aliment Pharmacol Ther. 2003 Dec;18(11-12):1099-105. doi: 10.1046/j.1365-2036.2003.01767.x.
  3. Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer and incident and recurrent adenoma in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Andrew T Kunzmann 1, Helen G Coleman 2, Wen-Yi Huang 3, Cari M Kitahara 3, Marie M Cantwell 1, Sonja I Berndt 3
    Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):881-90. doi: 10.3945/ajcn.115.113282. Epub 2015 Aug 12.
  4. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial
    Yunes Panahi 1, Parisa Kianpour 2, Reza Mohtashami 3, Stephen L Atkin 4, Alexandra E Butler 5, Ramezan Jafari 6, Roghayeh Badeli 7, Amirhossein Sahebkar 8 9 Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9.
  5. The hepatocurative effects of Cynara scolymus L. leaf extract on carbon tetrachloride-induced oxidative stress and hepatic injury in rats
    Emine Colak,corresponding author Mehmet Cengiz Ustuner, Neslihan Tekin, Ertugrul Colak, Dilek Burukoglu, Irfan Degirmenci, and Hasan Veysi Gunes Springerplus. 2016; 5: 216. Published online 2016 Feb 29. doi: 10.1186/s40064-016-1894-1
  6. Efficacy of Artichoke dry extract in patients with hyperlipoproteinemia W Englisch 1, C Beckers, M Unkauf, M Ruepp, V Zinserling
    Arzneimittelforschung. 2000 Mar;50(3):260-5. doi: 10.1055/s-0031-1300196.
  7. Artichoke leaf extract for treating hypercholesterolaemia. Barbara Wider 1, Max H Pittler, Joanna Thompson-Coon, Edzard Ernst
    Cochrane Database Syst Rev. 2013 Mar 28;(3):CD003335. doi: 10.1002/14651858.CD003335.pub3.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search