Χανιώτικο μπουρέκι
Πες μου ότι είσαι από τα Χανιά χωρίς να μου πεις ότι είσαι από τα Χανιά. Αυτοί που ξέρουν θα καταλάβουν από την πρώτη ματιά. Χανιώτικο μπουρέκι.
Μια ακόμα πίτα της Ελληνικής Κουζίνας που προσωποποιεί σε ένα γεύμα όλο αυτό που λέμε Μεσογειακή Διατροφή.
Τα λαχανικά, μυρωδικά και η μυζήθρα, δίνουν μια απίστευτη αρμονία στο πιάτο. Είναι ένα πλήρες και σωστά ισορροπημένο φαγητό καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες (κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ντομάτα), πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (μυζήθρα, γιαούρτι, αυγά), υδατάνθρακες (πατάτες, λαχανικά, παραδοσιακό φύλλο) και τέλος περιέχει παρθένο ελαιόλαδο (πλούσιο σε βιταμίνη Ε και γνωστό για την αντιοξειδωτική του ικανότητα).
Και φυσικά απίστευτη νοστιμιά από την πρώτη πιρουνιά μέχρι και το (για μένα εντελώς απαραίτητο) δεύτερο πιάτο.
Υλικά για το μπουρέκι
- 3-4 κολοκυθάκια (περίπου ένα κιλό) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- Ένα μάτσο φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες
- 250 γρ. μυζήθρα ή (και) φέτα
- Δυόσμο, μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- 500 γρ. γιαούρτι 2% στραγγιστό
- 3 Αυγά
- Τριμμένες ώριμες ντομάτες
Τρόπος παρασκευής
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα ταψί και προσθέτουμε λίγο νερό. (Δεν θέλει πολύ γιατί θα βγάλουν υγρά τα κολοκυθάκια). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 40 λεπτά με 1 ώρα.
Tips: Ανακατεύουμε 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και 3 αυγά και το ρίχνουμε πάνω από το μπουρέκι πριν το βάλουμε στον φούρνο. Παραδοσιακά στον πάτο του ταψιού στρώνουμε σπιτικό φύλο. Αν θέλουμε προσθέτουμε 2 τριμμένες ώριμες ντομάτες.
Καλή σας όρεξη…