Ομελέτα με λαχανικά
Ομελέτα: Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη, θρεπτική, με απλά υλικά.
Ένα φαγητό για τον οποιοδήποτε σε λίγο χρόνο με εντυπωσιακά αποτελέσματα γευστικά. Αν μάλιστα κάποιος ξεφύγει από τα συνηθισμένα ομελέτα με αυγά, ομελέτα με λουκάνικο, ομελέτα με πατάτες, έχει βρει σίγουρα ένα νέο γευστικό παράδεισο να επισκεφθεί.
Πιθανότατα το αυγό είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές. Εδώ και πολλά χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 50, το αυγό έχει στοχοποιηθεί σαν μια απο τις τροφές που ήταν υπεύθυνες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για χάρη του μάλιστα η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είχε προχωρήσει σε αυστηρή σύσταση για περιορισμό της κατανάλωσής του. Μια ακόμα ακραία σύσταση που βασίστηκε σε σχετικά ελλιπή δεδομένα αλλά και σε λάθος συσχετίσεις.
Η αλήθεια είναι ότι το αυγό είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Φθηνή και εύκολα προσιτή. Ένα βραστό αυγό περιέχει περίπου 75-77 θερμίδες και 7 περίπου γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη! Ασήμαντη ποσότητα υδατάνθρακα και 5,3 γραμμάρια λίπους. Η πέτρα του σκανδάλου (η χοληστερίνη), σε ένα μεγάλο αυγό φτάνει στα 215 mg. Kαι είναι αυτή η μεγάλη συγκέντρωση που οδήγησε στην (πρακτικά) απαγόρευση κατανάλωσής του.
Υλικά για να κάνετε την ομελέτα με λαχανικά
- Δύο αυγά
- Μία μέτρια ώριμη ντομάτα
- 50 με 70γρ φρέσκα μανιτάρια
- μία μέτρια πιπεριά
- ένα κουταλάκι άπαχο γάλα
- ένα κουταλάκι αλεύρι
- ένα κουταλάκι θυμάρι
- ένα κουταλάκι ρίγανη
- 50 γρ κίτρινο μαλακό τυρί τριμμένο
- μία κουταλιά ελαιόλαδο
Πως να φτιάξετε την ομελέτα με λαχανικά
Τρίβουμε τη ντομάτα, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά και μαζί με το θυμάρι και τη ρίγανη τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να εξατμιστεί ο χυμός από τη ντομάτα. Χτυπάμε το αυγό, το γάλα, το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα μείγμα. Μόλις εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό της ντομάτας προσθέτουμε το μείγμα και μόλις αρχίσει λίγο να στερεοποιείται προσθέτουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε την
κουταλιά με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε για ακόμα πέντε περίπου λεπτά την ομελέτα σε σιγανή φωτιά.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι έχουμε ετοιμάσει μέχρι εδώ για να φτιάξουμε μία νοστιμότατη ελαφριά σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι, που μαζί με την ποσότητα τυριού που αναφέρουμε στην παραπάνω συνταγή μπορούμε έχουμε ένα γευστικότατο πιάτο με μακαρονάδα ή ρύζι.