Ρυζοσαλάτα
Ρυζοσαλάτα. Ένα απλό, γρήγορο αλλά και δροσερό φαγητό με βάση το ρύζι και τα λαχανικά. Ιδανικό για τις ζεστές μέρες.
Το ρύζι είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά σημαντικό για την επιβίωση πολλών ανθρώπων. Για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι μια φθηνή, θρεπτική πηγή ενέργειας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του δημοφιλούς δημητριακού που διαφέρουν στο χρώμα, τη γεύση και τη θρεπτική αξία. Κάποιες από αυτές είναι άφθονες σε θρεπτικά συστατικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά.
Στη συγκεριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε το μπασμπάτι. Μια αγαπημένη επιλογή για πολλούς.
Θρεπτική αξία
Ένα φλιτζάνι (163 γραμμάρια) μαγειρεμένο λευκό ρύζι μπασμάτι περιέχει
- Θερμίδες: 210
- Πρωτεΐνη: 4,4 γραμμάρια
- Λίπος: 0,5 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 45,6 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0,7 γραμμάρια
- Νάτριο: 399 mg
- Φυλλικό οξύ: 24% της ημερήσιας αξίας (DV)
- Θειαμίνη: 22% του DV
- Σελήνιο: 22% του DV
- Νιασίνη: 15% της DV
- Χαλκός: 12% του DV
- Σίδηρος: 11% του DV
- Βιταμίνη Β6: 9% της DV
- Ψευδάργυρος: 7% του DV
- Φώσφορος: 6% του DV
- Μαγνήσιο: 5% του DV
Υλικά
για τέσσερις με πέντε μερίδες
- Δύο φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
- μια όχι πολύ ώριμη ντομάτα σε κυβάκια
- μια μικρή πιπεριά σε κυβάκια
- μισό αγγούρι σε κύβους
- ένα φλιτζάνι καλαμπόκι κατεψυγμένο
- 100 γραμμ κίτρινο τυρί σε κυβάκια ή 100γρ τόνο
- τέσσερις φέτες ζαμπόν γαλοπούλα ψιλοκομμένο
- ένα φλιτζάνι μανιτάρια
- τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Για να φτίαξουμε τη ρυζοσαλάτα ξεκινάμε με το ρύζι.
Βράσουμε το ρύζι με περίπου τέσσερα φλιτζάνια νερό. Λίγο πριν πιει όλο το ζουμί προσθέτουμε το καλαμπόκι και το ελαιόλαδο. Αφού πιει το ζουμί του σκεπάζουμε με στεγνή πετσέτα για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετούμε το ρύζι σε ένα βαθύ μπολ., προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Μία εναλλακτική πρόταση είναι να αντικαταστήσουμε το τυρί και το ζαμπόν γαλοπούλας με τόνο και τέσσερις πέντε ψιλοκομμένες ελιές.