5 (καλοί) λόγοι για να φάτε κοτόπουλο
Κοτόπουλο. Κάτι που μπορείς εύκολα να βρεις σε πολλές και διάφορες μορφές. Με μια απίστευτη ποικιλία μαγειρικών συνταγών. Ένα τρόφιμο εκτός από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά μπορεί να προσφέρει και ένα απίστευτο γευστικό συνδυασμό. Πρακτικά με οτιδήποτε υπάρχει μέσα στην κουζίνα μας. Από το πιο απλό μπαχαρικό μέχρι το πιο εξεζητημένο λαχανικό.
Στη μεσογειακή διατροφή η κατανάλωση κοτόπουλου υπάρχει με μία έως δύο μερίδες ανά εβδομάδα. Τι μπορεί όμως να μας προσφέρει το κοτόπουλο στη διατροφή μας;
Να 5 λόγοι για να βάλετε το κοτόπουλο στη διατροφή σας
Μπορεί να βοηθήσει στη μυϊκή μας ανάπτυξη: Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, απαραίτητης για την οικοδόμηση και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Η πρωτεΐνη από το κοτόπουλο περιέχει αμινοξέα ζωτικής σημασίας για την υγεία των μυών, ιδιαίτερα σημαντική καθώς γερνάμε.
Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς: Η άπαχη πρωτεΐνη του συμβάλει στην διατήρηση καλής υγείας για την καρδιά . Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη σε σύγκριση με τα άλλα κόκκινα κρέατα, γεγονός που το καθιστά καλή επιλογή για όσους προσέχουν. Προσοχή όμως στην κατανάλωση της πέτσας. Νόστιμη μεν αλλά με πολλά λιπαρά.
Κάνει καλό στο σωματικό μας βάρος: Τα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα, όπως το κοτόπουλο, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης μπορεί να προάγει τον καλύτερο έλεγχο του βάρους και τη συνολική υγεία.
Δυναμώνει τα κόκκαλα: Όλοι ξέρουμε ότι τα γερά κόκαλα θέλουν βιταμίνες D, K και ασβέστιο. Όμως υπάρχουν και άλλα συστατικά που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία όπως ο φώσφορος. Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο φώσφορος και το ασβέστιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ισχυρών και υγιών οστών. Επιπλέον, το σελήνιο που υπάρχει στο κοτόπουλο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο αρθρίτιδας.
Μας φτιάχνει τη διάθεση: Το κοτόπουλο περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, προάγοντας την καλύτερη διάθεση και μειώνοντας το στρες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη συνολική ευημερία και την ψυχική υγεία. Φυσικά δεν υποκαθιστά κάποια φαρμακευτική θεραπεία.
Τι κρατάμε ;
Μαζί με αυτά και πολλά άλλα παραπάνω στοιχεία το κοτόπουλο αποτελεί ένα βασικό συστατικό στη διατροφή πολλών ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Όπως είπα και στην αρχή είναι ένα εύκολο υλικό που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά διαφορετικά άλλα συστατικά και να μας δώσει εξαιρετικά πλούσια γεύματα με μια μεγάλη γκάμα γεύσεων. Μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις ηλικίες με ασφάλεια και με πολλαπλά οφέλη. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να το εμπλουτίσει με θρεπτικά συστατικά ή να το επιβαρύνει με αρκετά λιπαρά ή ακόμα και αλάτι.
Μπορούμε να το βάλουμε στη σαλάτα μας. Mπορούμε επίσης να το έχουμε στις σούπες μας. Η ακόμα και να το ψήσουμε στο φούρνο. Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να το καταναλώνουμε ωμό ή χωρίς να είναι καλά ψημένο.Για αυτό το λόγο και ο χειρισμός του στην κουζίνα μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί δυστυχώς το κοτόπουλο και η σαλμονέλα έχουμε μια πάρα πολύ στενή σχέση. Το πλύσιμο, το τεμάχισμα και η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά. Kαι να τα διαχειριζόμαστε με προσοχή ώστε να μην επιμολύνουμε άλλα σημεία της κουζίνας.