Να το φάω το συκώτι;
Ίσως μια από τις πιο παρεξηγημένες τροφές και πιθανά πιο ευάλωτη σε κατηγορίες είναι το συκώτι. Ένα έδεσμα που αποτελούσε εκλεκτή επιλογή πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών σχολίων.
Από την μία η νόσος των τρελών αγελάδων από την άλλη η στοχευμένη κριτική των Vegan, χτίστηκε ένας μύθος με επίκεντρο το “βρώμικο” συκώτι. Το αφήγημα θέλει το συκώτι σαν ένα σφουγγάρι μέσα στο οποίο συγκεντρώνονται “όλες οι τοξίνες και τα δηλητήρια των τροφών”. Όμως το συκώτι δεν λειτουργεί έτσι. Είναι ένα τεράστιο βιολογικό εργαστήριο στο οποίο γίνονται άπειρες βιοχημικές διεργασίες. Στην πραγματικότητα είναι το εργαστήριο αδρανοποίησης και μετατροπής στο πιο ασφαλές των τοξινών ή των όποιων πιθανά βλαπτικών ουσιών. Δεν είναι η αποθήκη τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι ενστάσεις επικεντρώνονται στην περιεκτικότητα του σε θερμίδες και χοληστερόλη. Όμως και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει μια υπερβολή. Γιατί δεν περιέχει περισσότερες θερμίδες από αυτό που βρίσκουμε σε άλλους ζωικούς ιστούς. Ναι έχει αυξημένη χοληστερόλη. Αλλά αξίζει να θυμίσω επίσης ότι η διατροφικά προερχόμενη χοληστερόλη πολύ μικρό ρόλο παίζει στην διαμόρφωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μας.
Γιατί να το φάμε
Στα 100 γραμμ περιέχει το 3.460% της Βιταμίνης Β12 που χρειαζόμαστε καθημερινά και το 1,100% Βιταμίνης Α. Υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις σε Ριβοφλαβίνη (Β2) και Χαλκό. Καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις απαιτήσεις σε Φυλλικό οξύ (Β9) και Σίδηρο και Χολίνη. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με μόλις 100 γραμμ συκώτι καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Χωρίς να παραγνωριζουμε και την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη.
Τι με προβληματίζει.
Το τηγάνι. Δεν είναι η καλύτερη μέθοδος ψησίματος. Δοκιμάστε να το ψήσετε στη σχάρα ή στο φούρνο. Αν μάλιστα βάλετε και λίγη μουστάρδα από πάνω σίγουρα θα δώσετε άλλη γεύση. Επίσης μην ξεχάσετε να βάλετε και μπόλικο λεμόνι. Θα βοηθήσει σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Και μην ξεχνάτε τα χόρτα!