Αυγό, ο μεγάλος παρεξηγημένος.

 - Άρθρα

Αυγό το πιο παρεξηγημένο τρόφιμοΠιθανότατα το αυγό είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές. Εδώ και πολλά χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 50, το αυγό έχει στοχοποιηθεί σαν μια από τις τροφές που ήταν υπεύθυνες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για χάρη του μάλιστα η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είχε προχωρήσει σε αυστηρή σύσταση για περιορισμό της κατανάλωσής του. Μια ακόμα ακραία σύσταση που βασίστηκε σε σχετικά ελλιπή δεδομένα αλλά και σε λάθος συσχετίσεις.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι το αυγό είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Φθηνή και εύκολα προσιτή. Ένα βραστό αυγό περιέχει περίπου 75-77 θερμίδες και 7 περίπου γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη! Ασήμαντη ποσότητα υδατάνθρακα και 5,3 γραμμάρια λίπους. Η πέτρα του σκανδάλου (η χοληστερίνη), σε ένα μεγάλο αυγό φτάνει στα 215 mg. Kαι είναι αυτή η μεγάλη συγκέντρωση που οδήγησε στην (πρακτικά) απαγόρευση κατανάλωσής του. Πως έγινε αυτό;

Η υπόθεση έχει κάτι λίγο από Ελλάδα. Η απότομη αύξηση των περιστατικών με καρδιαγγειακά νοσήματα στα μέσα του 20ου αιώνα, οδήγησε τους ερευνητές στη πραγματοποίηση μεγάλων ερευνών που εξέτασαν τις διατροφικές προτιμήσεις μεγάλων πληθυσμών με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Κάπως έτσι έγινε και η μελέτη των 7 χωρών, αυτή που γέννησε τον όρο Μεσογειακή Διατροφή. Η παρατήρηση ότι η κατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτή ευθύνεται για την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με το πέρασμα του χρόνο, αναλύσεις σε μεγαλύτερο βάθος αποκάλυψαν ότι άλλος είναι ο πιθανός ένοχος για τα νοσήματα και αυτά δεν είναι άλλα από τα κορεσμένα λιπαρά. Τα λιπαρά που βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά αλλά και το μπέικον που συνήθως συνοδεύει το αυγό στο πρωινό.

Και οι μελέτες

Από κοντά ήρθαν και μελέτες που τελικά έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγού στο πρωινό δεν είναι και τόσο καταστροφική όσο νομίζουμε. Η καθημερινή τους κατανάλωση τους δεν επιδεινώνει τις τιμές της κακής χοληστερίνης. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν. Στο αν κάποιος παρουσιάσει αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης εμπλέκονται και πολλοί όλοι παράγοντες, όπως γονίδια, γενικότερη διατροφική συμπεριφορά, φυσική δραστηριότητα κλπ. Όμως σίγουρα το αυγό απαλλάσσεται από ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Μια καλή επιλογή για να το καταναλώσουμε είναι να το συνδυάζουμε με λαχανικά ή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Που ξέρουμε πολύ καλά ότι εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερίνης από τον οργανισμό μας. Μια καλή ιδέα είναι και η ομελέτα με λαχανικά που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search