Καλαμαράκια κατσαρόλας
Πιθανότατα όταν κάποιος ακούει τη λέξη καλαμαράκια αυτόματα το μυαλό του να πηγαίνει στο τηγάνι.
Και όποιος πει ότι δεν έχει φάει σε ψαροταβέρνα τηγανητά καλαμαράκια τότε ή δε ξέρει τι χάνει ή (πιθανότατα) λέει ψέματα. Γιατί σαν το καλαμαράκι το τηγανητό δεν έχει..
Λίγα λόγια για τα καλαμαράκια
Είναι χαμηλά σε λιπαρά, με λίγες θερμίδες, πλούσια σε πρωτεΐνη. Επίσης είναι σε χαλκό, σελήνιο, σίδηρο και φώσφορο. Είναι επίσης και πολύ καλή πηγής Β12 αλλά και Β3 και Β2. Ειδικά για την Β12 αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όσους κάνουν νηστείες συχνά ή ακολουθούν τις μεγάλες νηστείες Χριστουγέννων και Σαρακοστής.
Αλλά … περιέχουν χοληστερίνη θα πει κάποιος. Ναι ισχύει αλλά η διατροφικά προερχόμενη χοληστερίνη έχει μικρή συνεισφορά στη χοληστερίνη μας. Βέβαια όταν το καλαμάρι πέφτει στο τηγάνι αυξάνουν κατακόρυφα τα λιπαρά του καθώς και τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά. Πάντα όμως σε συνάρτηση με το τι λάδι θα χρησιμοποιηθεί για το τηγάνισμα τους. Όσοι βέβαια έχετε ένα θέμα με τη χοληστερίνη καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατάχρηση και καλό θα ήταν να αποφύγετε (γενικά και ειδικά) το τηγάνι.
Υπάρχει και άλλος τρόπος εκτός από το τηγάνι
Να μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για τα καλαμαράκια. Μπορείτε να τα κάνετε κοκκινιστά. Οι φίλοι των θαλασσινών θα την λατρέψουν. Όχι μόνο για την απλότητά της αλλά γιατί αναδεικνύει και την πλούσια γεύση τους.
Υλικά για 4 – 5 μερίδες
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες. Βάζουμε στη χύτρα το κρεμμύδι μαζί με τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε. Αφού εξατμιστεί το νερό ρίχνουμε το κρασί και στη συνέχεια μετά από ένα λεπτό τη ντομάτα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για δέκα λεπτά. Τέλος αφού ανοίξουμε τη χύτρα προσθέτουμε το ανάλογο ελαιόλαδο.
Recommended Posts