Κρύα μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο

 -  Συνταγές

Κοτόπουλο και μακαρόνια. Ένα ζευγάρι με πολλές επιτυχίες

Μακαρόνια, κοτόπουλο. Δύο λέξεις. Άπειροι συνδυασμοί. Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια, κόκοκορας κοκκινιστός με χυλοπίτα ή μακαρόνια και πάει λέγοντας. Δύο υλικά “φτιαγμένα” το ένα για το άλλο. Αν μάλιστα το κοτόπουλο είναι άπαχο και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τότε ακόμα καλύτερα.

Σε αυτή τη συνταγή βέβαια, της κρύας μακαρονοσαλάτας με κοτόπουλο, εκμεταλλευόμαστε και μια άλλη ιδιότητα των ζυμαρικών, όταν κρυώνουν. Να σχηματίζουν ανθεκτικό άμυλο. Όταν τα άμυλα χωνεύονται, συνήθως διασπώνται σε γλυκόζη. Το ανθεκτικό άμυλο είναι το τμήμα του αμύλου που δεν χωνεύεται στο λεπτό έντερο και ζυμώνεται στο παχύ έντερο από μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα το σχηματισμό λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με ορισμένες μεταβολικές επιδράσεις. Αυτό ακριβώς συμβάλει και στο να μην αυξάνονται σημαντικά και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Άλλες θετικές παράμετροι του ανθεκτικού αμύλου είναι η βελτίωση της υγείας του εντέρου, καθώς η ζύμωση στο παχύ έντερο δημιουργεί περισσότερα καλά βακτήρια και λιγότερα κακά βακτήρια στο έντερο. Τα υγιή βακτήρια του εντέρου μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο. Παραπέρα υπάρχει αυξημένο αίσθημα πληρότητας, θεραπεία και πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μείωση της χοληστερόλης και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται αργά, οπότε προκαλεί λιγότερα αέρια από άλλες φυτικές ίνες.

Υλικά για 2 μερίδες

  • 300 γραμμ στήθος κοτόπουλο
  • μισό πακέτο (2οο γραμμ) ζυμαρικά (προτιμώ πένες ή βίδες)
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι (1/2 κουταλιά γλυκού)
  • πιπέρι (όσο θέλετε)
  • κίμινο (1 κουταλιά γλυκού)
  • πάπρικα (μια καλή κουταλιά της σούπας)
  • ένα ποτήρι άσπρο κρασί

Προετοιμασία

Βράζετε τα μακαρόνια και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Ιδανικά τα βάζετε και στο ψυγείο.

Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε ένα μπολ.

Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε πολύ καλά για να πάνε παντού σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου.

Τα σκεπάζετε με ζελατίνη στο σκεύος και τα βάζετε στο ψυγείο. Ιδανικά δίπλα στα μακαρόνια για να κάνουν παρέα και να γνωριστούν μεταξύ τους.

Μαγείρεμα

Σε καυτό τηγάνι χωρίς λάδι βάζετε το κοτόπουλο και το ανακατεύετε καλά για να ψηθεί κανονικά. Στο τέλος ρίχνετε τα 3/4 του ποτηριού από το κρασί (και πίνετε το υπόλοιπο, είναι κρίμα να πάει χαμένο) και ανακατεύετε καλά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Θα έχει δημιουργηθεί μια “σάλτσα” όχι πολύ αλλά αρκετή να δώσει γεύση και άρωμα στα μακαρόνια.

Βάζετε τα μακαρόνια σε μια σαλατιέρα και βάζετε το κοτόπουλο (αφήστε το και λίγο να κρυώσει) και ανακατέψτε καλά

Καλή όρεξη!

Πηγές

 

 

 

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search