Οικονομία στο τετράγωνο (ή γλυτώνοντας λεφτά από το φαγητό)

 -  Συνταγές, Άρθρα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι και η σπατάλη των τροφίμων. Της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων είπε χάνεται στο δρόμο προς την κουζίνα είτε πετιέται στα σκουπίδια. Οι ποσότητες είναι τεράστιες.

Ειδικά σήμερα που υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που υποσιτίζεται ή που δεν έχει πρόσβαση στην τροφή.

Ακόμα θυμάμαι τη μητέρα μου που με κάθε τρόπο προσπαθούσε να μειώσει την σπατάλη των τροφίμων. Από αγροτική οικογένεια ίδια είχε μάθει από μικρή στο να διαχειρίζεται τα τρόφιμα. Και δεν ήταν από τις οικογένειες που τους περίσσευαν. Όλες οι ντομάτες και τα λαχανικά που δεν χρησιμοποιούσαν έβρισκαν το δρόμο τους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για την κατσαρόλα.

Τι έκανα με τα υπόλοιπα

Το μικρόβιο μάλλον πέρασε και σε μένα. κάποιες ντομάτες που είχαν ξεμείνει μαζί με μια-δυο πιπεριές έγιναν μία πολύ ωραία σάλτσα για τα μακαρόνια. Και επειδή η ποσότητα της σάλτσας ήταν περισσότερη από αυτή θα μπορούσα να καταναλώσω εγώ και η παρέα μου, αυτό που περίσσεψε έγινε το συστατικό ενός άλλου πιάτου.

Έβαλα λοιπόν από το προηγούμενο βράδυ τα αγαπημένα μου ρεβίθια να μουλιάσουν καλά στο νερό και την Κυριακή έβρασαν σε σιγανή φωτιά. Λίγο κρεμμύδι με ντομάτα σαν βάση και πρόσθεσα την σάλτσα που περίσσεψε από τα μακαρόνια. Ένα καλό γερό ανακάτεμα και μετά στο κατσαρολάκι μπήκαν και τα καλοβρασμένα ρεβίθια.

Δύο κουταλιές της σούπας από αυτά, αλέστηκαν στο μούλτι και μπήκαν στο κατσαρολάκι με την σάλτσα και τα υπόλοιπα ρεβίθια. Η σάλτσα έδεσε στη στιγμή και το φαγητό για δύο μέρες ήταν έτοιμο.

Και όπως λέει το τραγούδι, μην πετάξεις τίποτα.

Οικονομία στο πιάτο

Το πιάτο είναι μια παραλλαγή της παρακάτω συνταγής. Βέβαια η ποσότητα των ρεβιθιών και του υλικού ήταν μικρή και δεν δικαιολογούσε ταψί και φούρνο. Ειδικά αυτή την περίοδο με το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει φτάσει στα ύψη, ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά κάνει καλά τη δουλειά του.

Πόση οικονομία μπορεί να γίνει; Αρκετή. Και μάλιστα σε κλίμακα μεγάλης οικογένειας τακτικές μπορούν πραγματικά σε επίπεδο μήνα να αποδώσουν σημαντικά οφέλη. Θυμίζω ξανά ότι το ⅓ της παγκόσμιας παραγωγής πρώτης ύλης είτε δεν φτάνει στο τραπέζι μας είτε δεν καταναλώνεται και καταλήγει στα σκουπίδια.

Πως μπορούμε πρακτικά να αποφύγουμε την σπατάλη;

  • Με προσεκτικές αγορές νωπών προϊόντων αποφεύγοντας τις υπερβολές και προγραμματίζοντας τα γεύματά μας σε εβδομαδιαία βάση.
  • Έχοντας ευελιξία στις παρασκευές πειράζοντας λίγο τις συνταγές αξιοποιώντας τα υλικά
  • Παντρεύοντας ανόμοια υλικά με ευέλικτο τρόπο. Πχ τα όσπρια μπορούν να μαγειρευτούν σε σάλτσα λαχανικών που δεν μπορούν να δώσουν πιάτο.
  • Προσέχοντας τις ημερομηνίες λήξης. Έχε σημασία να σκεφτείτε και πόση ποσότητα μπορεί να καταναλώσει όλη η οικογένεια;
  • Κακά τα ψέματα. Δεν είναι εποχή για σπατάλες. Κινηθείτε με σύνεση και Μεσογειακά. Είναι ο ασφαλής και οικονομικός δρόμος για θρεπτική διατροφή.

Και η συνταγή που λέγαμε!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search