Ρεβίθια

 - Άρθρα

Τα ρεβίθια και η αξία τους με μια ματιά

Αυτές τις μέρες καταλάβαμε για τα καλά ότι μπήκε το φθινόπωρο. Μειώθηκε η θερμοκρασία, έριξε και βροχή, το κοντομάνικο δεν μας κρατάει πια και αυτόματα ένα μαγικό κουμπί γύρισε. Όλοι άρχισαν να αναζητούν τα χειμωνιάτικα φαγητά και ιδιαίτερα κάτι σε όσπρια, όπως τα ρεβίθια.

Τα όσπρια το χειμώνα

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά θεωρώ ότι τα όσπρια σαν μια τροφή για κάθε εποχή. Μια ζεστή σούπα για το χειμώνα, μια θρεπτική δροσερή επιλογή σε μια σαλάτα το καλοκαίρι. Αναμφισβήτητα μια άριστη πηγή φυτικών ινών και με μια μικρή προσπάθεια (αφαιρώντας τη φλούδα τους αφού τα βράσουμε) μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και από αυτούς που έχουν προβλήματα στο έντερό τους. Στα θετικά τους η καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά και η μηδενική παρουσία χοληστερόλης.

Τα ρεβίθια

Από τα αγαπημένα μου όσπρια τα ρεβίθια. Αρχικά για την γεύση τους αλλά κύρια για το εξαιρετικό θρεπτικό περιεχόμενο τους. Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 265 θερμίδες. Ούτε πολλές ούτε λίγες. Αρκετοί είναι οι υδατάνθρακες που περιέχουν περίπου 45 γραμμ. Οι πιο πολλοί σύνθετοι και αυτό είναι κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα όσους θέλουν να τα απολαύσουν γιατί σε συνέργεια με την μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική ίνα (12 γραμμ) αλλά και τα 15 γραμμ πρωτεΐνης, έχουμε ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Που σημαίνει καλά ανεκτά από διαβητικούς. Υπάρχουν μόλις 4 γραμμ λίπους αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ενοχλεί.

Εκεί που είναι το δυνατό τους σημείο είναι η παρουσία σιδήρου. Δεν την λες και σημαντική, 14% των ημερήσιων αναγκών, αλλά για τους χορτοφάγους είναι ένα καλό συμπλήρωμα.

Μην τα φάτε μόνα τους

Όλο το παραπάνω μείγμα δείχνει να έχει μια καλή αναλογία, τέτοια που τα ρεβίθια σε οποιαδήποτε μορφή είναι χορταστικά. Και αυτό σε κάποιον που κάνει πρόγραμμα διατροφής είναι ένα συν.

Θα θυμίσω για μια ακόμα φορά ότι όπως όλα τα όσπρια, τα ρεβίθια αγαπούν τα δημητριακά. Χρειαζόμαστε μια ποσότητα από δημητριακά και ειδικότερα από αυτά που περιέχουν μεθειονίνη, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε όλη τη γκάμα των απαραίτητων αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ας βάλουμε στο πλάι ένα αυγό ή μια ποσότητα τυριού. Αν πάλι είστε αποφασισμένοι να νηστέψετε ή να ακολουθήσετε το χορτοφαγικό μονοπάτι της διατροφής τότε η κινόα ή τα μανιτάρια μπορούν να είναι ένα καλό συμπλήρωμα.

Και επειδή έπιασε κρύο να μια καλή συνταγή για ρεβίθια σούπα

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search