Στραπατσάδα με αυγά και ντομάτα

 -  Συνταγές

Ο καγιανάς / στραπατσάδα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται κυρίως από αυγά μαγειρεμένα με ντομάτα, και συχνά περιλαμβάνει φέτα και πιπεριά.

Η λέξη καγιανάς έχει τουρκική προέλευση, η λέξη στραπατσάδα ιταλική και η ομελέτα γαλλική. Τα μόνα ελληνικά είναι τα αυγά, το σπανάκι και οι ντομάτες (που μας ήρθαν από έξω κάπου το 1800 κάτι…)
Πρόκειται για ένα απλό, γρήγορο και νόστιμο γεύμα που μπορούμε να το απολαύσουμε σε κάθε γεύμα της ημέρας.

Μια τυπική συνταγή περιλαμβάνει

  • 4 αυγά
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φέτα (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι, και ρίγανη ή θυμάρι για γεύση
  • Προαιρετικά καυτερή πιπεριά ή άλλες πιπεριές

Πως να το φτιάξουμε

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για ~10 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σπάμε τα αυγά απευθείας πάνω από τις ντομάτες και τα ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να ψηθούν τα αυγά σύμφωνα με την προτίμησή μας (πιο ζουμερά ή πιο σφιχτά).
Κάπου εκεί βάζουμε τα κομματάκια φέτας.
Και απολαμβάνουμε.
Σαν πιάτο είναι εξαιρετική πηγή καθαρής πρωτεΐνης, κυρίως από τα αυγά, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, τα αυγά παρέχουν βιταμίνη D, ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η ντομάτα προσθέτει αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, ενώ το ελαιόλαδο προσφέρει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά. Μια μερίδα καγιανά έχει περίπου 130-190 θερμίδες, 6-9 γρ. πρωτεΐνης, και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (7-8 γρ.)
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search