Θάλασσα, ήλιος, διακοπές, παραλία, μεζεδάκι, ουζάκι.

 - Άρθρα

Ούζο, το καλοκαιρινό ποτό

Θάλασσα, ήλιος, διακοπές, παραλία, μεζεδάκι, ουζάκι. Το κομπολόι των λέξεων μοιάζει να κυλάει αβίαστα μιας και μεταξύ τους όλες οι λέξεις αυτές περιγράφουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Με το ούζο να γεμίζει την εικόνα με άρωμα και γεύση. Λανθασμένα οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι είναι τοπικό ποτό της Χίου ή της Λήμνου, στην πραγματικότητα γεννήθηκε στη Θεσσαλία. Η εκλεπτυσμένη διαφοροποιημένη του γεύση (με τις πολλές και διαφορετικές συνταγές) πέρασε από τα Μικρασιατικά παράλια στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες.

Οι γεύσεις του είναι γεμάτες αρώματα από σπόρους που χρησιμοποιούνται στην απόσταξη αλλά και τα πολλά άλλα ιδιαίτερα συστατικά που ο κάθε παραγωγός χρησιμοποιεί στη δική του συνταγή.

Ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά

Το ούζο είναι ένα ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%) και αν συγγενεύει με το τσίπουρο (από το οποίο λέγεται ότι κρατάει την καταγωγή του) έχει διαφορετική πρώτη ύλη παρασκευής.

Το τσίπουρο και η τσικουδιά σαν πρώτη ύλη κατά την απόσταξη χρησιμοποιούν παραπροϊόντα της οινοποιίας, το ούζο σαν βάση έχει γεωργικά προϊόντα όπως τα ζαχαροκάλαμα, τα τεύτλα ή τα δημητριακά και αρωματίζεται με γλυκάνισο.

Και αυτό το άρωμα από γλυκάνισο είναι που το κάνει σαν ποτό άριστο συνοδευτικό των θαλασσινών και όχι των κρεατικών και το έχει τοποθετήσει στη συλλογική μας συνείδηση δίπλα, σε κάθε θαλασσινό μεζέ. Από τη λακέρδα και τη παστή σαρδέλα μέχρι τα εξεζητημένα θαλασσινά. Δεν είναι τυχαίο ότι σαν συνοδευτικό του ούζου στα καφενεία κάποιος θα δει μικρές μπουκιές ψωμιού με ψαρικό ή θαλασσινά και σίγουρα όχι με κρέας ή λουκάνικα.

Μελέτη για το θόλωμα

Το χαρακτηριστικό του θόλωμα με τη προσθήκη νερού έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης μιας και ο σχηματισμός του χαρακτηριστικού γαλακτόμορφου (σταθερού για μεγάλο χρονικό διάστημα) αιωρήματος θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το σχηματισμό σταθερών προϊόντων και να αποτελέσει τη βάση για εφαρμογή σε πολλές βιομηχανικές και ιατροτεχνολογικές εφαρμογές.

Υπεύθυνα για το θόλωμα είναι τα τερπένια, οργανικές ενώσεις που εμπλουτίζουν το ποτό από τη προσθήκη του γλυκάνισου. Τα τερπένια είναι διαλυτά στο αλκοόλ αλλά η προσθήκη νερού προκαλεί το χαρακτηριστικό σχηματισμό της θολούρας. Παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL.

Θερμίδες;

Θερμιδικά δεν είναι τόσο αθώο όσο δείχνει μιας και ένα μέτριο ποτήρι πλησιάζει τις 200 θερμίδες, αν μάλιστα βάλουμε δίπλα και τους μεζέδες αλλά κυριότερα την καλή παρέα, τότε εύκολα το “ένα ουζάκι” μπορεί  να αποτελέσει μια αρκετά σοβαρή διατροφική παρεκτροπή. Που και καλά θα κάνετε το καλοκαίρι να την διαπράξετε. Γιατί είπαμε:

Θάλασσα, ήλιος, διακοπές, παραλία, μεζεδάκι, ουζάκι.

Πηγές

  1. US Department of Agriculture. «Herb Anise Contains Unique Healthful Phenylpropanoids, Study Suggests.» ScienceDaily. ScienceDaily, 12 March 2008.
  2. American Chemical Society. «Study Of ‘Ouzo Effect’ May Lead To Design Of Improved Drugs, Cosmetics
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search