Βαδίστε προς την υγεία σας.

 - Άρθρα

Γιατί 30 λεπτά βάδισμα σας κάνουν καλό

Πως το βάδισμα βοηθάει στη διατήρηση της καλής υγείας.

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Οι μετρήσεις το φανερώνουν και το επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά. Οι Έλληνες είναι από τους λιγότερο κινητικούς λαούς στην Ευρώπη. Μόλις το 23% των Ελλήνων πάνω από τα 15 ασκείται μία φορά την εβδομάδα είτε αερόβια είτε με βάρη. Και το ποσοστό μειώνεται διαρκώς με βάση την ηλικία.

Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι το 81,2% των Ελλήνων δείχνει να προτιμά το περπάτημα σαν μετακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο. Ίσως οι αποστάσεις να μην είναι μεγάλες και η ένταση του βαδίσματος να μην είναι αυξημένη. Και από μόνο του αυτό το γεγονός έχει μια θετική επίδραση, μια και έχει φανεί ότι όσοι αφήνουν το αυτοκίνητο και προτιμούν το περπάτημα ή το ποδήλατο για να πάνε στην εργασία τους, έχουν λιγότερο στρες και αισθάνονται πιο καλά.

Βάδισμα, γονίδια και παχυσαρκία

Το απλό βάδισμα έχει τη δική του σημασία και βαρύτητα στη διατήρηση της καλής υγείας. Όλοι κατανοούμε ότι ο χρόνος που καθόμαστε είναι χρόνος που δεν κινούμαστε και αυτό συμβαίνει ότι υπάρχει μικρότερη ενεργειακή δαπάνη. Επίσης έχει αποδειχθεί πάρα πολύ καλά ότι η μικρότερη κίνηση και μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής συνεπάγεται και αύξηση του σωματικού βάρους. Πού για αυτό ρόλο παίζουν και τα γονίδιά μας. Όμως σε μελέτη που έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκε ότι το γρήγορο βάδισμα για μία ώρα μειώνει κατά 50% την πιθανότητα έκφρασης των γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Με άλλα λόγια όσο καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση τόσο περισσότερο προκαλούμε τα γονίδια να εκφραστούν.

Αν μάλιστα θέλετε να αντιστρέψετε την κατάσταση και να κάψετε περισσότερες θερμίδες τότε η εναλλαγή του ρυθμού του βαδίσματος σίγουρα θα σας βοηθήσει να κάψετε έως και 20% περισσότερες θερμίδες από ότι θα συνέβαινε με ένα σταθερό ρυθμό βαδίσματος.

Βάδισμα στη εργασία

Θα μου πείτε βέβαια ότι σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ελάχιστη κίνηση και με πολύ χρόνο καθισμένοι μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, πόσο όφελος μπορεί να υπάρξει από το βάδισμα. Και εδώ η έρευνα έδειξε ότι μικρά διαλείμματα 3-5 λεπτών με βάδισμα μπορεί να ακυρώσει τις αρνητικές συνέπειες στις αρτηρίες των ποδιών μας από το παρατεταμένο κάθισμα στο χώρο της εργασίας.

Βάδισμα και εγκέφαλος

Βέβαια όλη αυτή η διαδικασία του βαδίσματος δεν έχει θετικό αντίκτυπο μόνο στα πόδια μας αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ερευνητές περιέγραψαν την επίδραση αυτή, σαν ρυθμικά κύματα αυξημένης ροής αίματος προς τον εγκέφαλο. Κάτι που βελτιώνει τη λειτουργία του αλλά και τη συνολική του κατάσταση. Πιθανότατα αυτό το εύρημα να εξηγεί επίσης και το γεγονός ότι ακόμα και το αργό βάδισμα, δείχνει να επιβραδύνει τις εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου (άνοια, Alzheimer) σε ασθενείς αλλά και σε υγιή άτομα.

Σε κάθε περίπτωση δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κινηθεί έστω και με ένα αργό βάδισμα μέσα στη διάρκεια της μέρας. Μισή ώρα βάδισμα αξίζει πολύ περισσότερο από ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Πηγές 

  • American Heart Association. “Walking may lessen the influence of genes on obesity by half.” ScienceDaily. ScienceDaily, 14 March 2012.
  • Adam Martin et al. Does active commuting improve psychological wellbeing? Longitudinal evidence from eighteen waves of the British Household Panel Survey. Preventive Medicine, September 2014
  • Nidhi Seethapathi, Manoj Srinivasan. The metabolic cost of changing walking speeds is significant, implies lower optimal speeds for shorter distances, and increases daily energy estimates. Biology Letters, 2015; 11 (9): 20150486 DOI: 10.1098/rsbl.2015.0486
  • Saurabh S. Thosar, Sylvanna L. Bielko, Kieren J. Mather, Jeanne D. Johnston, Janet P. Wallace. Effect of Prolonged Sitting and Breaks in Sitting Time on Endothelial Function. Medicine & Science in Sports & Exercise, 2014; 1 DOI: 10.1249/MSS.0000000000000479
  • Srinivasan Beddhu, Guo Wei, Robin L. Marcus, Michel Chonchol, Tom Greene. Light-Intensity Physical Activities and Mortality in the United States General Population and CKD Subpopulation. CJASN, April 30, 2015 DOI: 10.2215/CJN.08410814
  • Experimental Biology 2017. “How walking benefits the brain: Researchers show that foot’s impact helps control, increase the amount of blood sent to the brain.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 April 2017.
  • Radiological Society of North America. “Walking slows progression of Alzheimer’s, study suggests.” ScienceDaily. ScienceDaily, 2 January 2011.
Recent Posts

Start typing and press Enter to search