5 διατροφικά sos για το χειμώνα

 - Άρθρα

5 διατροφικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε το χειμώνα

Το κρύο ήρθε για τα  καλά και μαζί με αυτό αλλάζουν και οι διατροφικές προτιμήσεις.  Οι αγαπημένες μας καλοκαιρινές σαλάτες δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικές και αναζητούμε τροφές “για να ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας “. 

Φρούτα και λαχανικά 

Η αλήθεια είναι ότι οι βασικές αρχές της διατροφής μας παραμένουν σταθερές.  Πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά σε επαρκή ποσότητα και πάντα σε ποικιλία.  Αυτά αποτελούν τη βασική πηγή του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα) που είναι απολύτως απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Επιλέγουμε πάντα με βάση την εποχικότητα τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσουμε. Δεν είναι ανάγκη να περιοριστούμε στις ωμές σαλάτες. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως ψητά ή βραστά σαν σαλάτα.  Για τα φρούτα ιδιαίτερη έμφαση στα εσπεριδοειδή που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C.

Ροφήματα και αφεψήματα

Πολλές φορές όσο εύκολο ήταν να πίνουμε νερό το καλοκαίρι άλλο τόσο δύσκολο είναι να καταναλώνουμε νερό το χειμώνα. Ακόμα και με το κρύο υπάρχουν απώλειες νερού από την αναπνοή μας και από το δέρμα μας. Επειδή το παγωμένο ή κρύο νερό δεν είναι τόσο ελκυστικό μπορούμε να στραφούμε στα διάφορα ροφήματα και αφεψήματα από βότανα. Στην πλειοψηφία τους έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Προσοχή όμως αρκετά από αυτά παρουσιάζουν μία ήπια έως και έντονη διουρητική δράση με αποτέλεσμα αντί να αυξάνουμε το νερό στο σώμα μας να το μειώνουμε.

Μπορούμε πάντα να καλύψουμε σημαντικές ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρασία μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τις εποχικές σούπες.

Ξηροί καρποί

Ένα εξαιρετικό διατροφικό βοήθημα για όλο το χρόνο. Αν μάλιστα είστε και από αυτούς που αρέσκονται σε χειμερινές εξορμήσεις με περιπάτους τότε οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να λείπουν από την τσέπη σας.

Και επειδή το κρύο δημιουργεί την αίσθηση ότι χρειαζόμαστε φαγητό , οι ξηροί καρποί είναι το κατάλληλο εργαλείο που θα μας βοηθήσει και να αισθανθούμε πλήρεις αλλά και να μας τροφοδοτήσουν με σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό μας. Προσοχή όμως και εδώ η υπερβολή μπορεί να φορτώσει με θερμίδες.

Σούπες

Τις αναφέραμε και παραπάνω για την περιεκτικότητά τους σε νερό. Όμως ανάλογα με τα υλικά από τις οποίες τις φτιάχνουμε μπορούν να περιέχουν και ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσό πρωτεΐνης. Μην διστάσετε λοιπόν κάποια από τα γεύματα σας να τα κάνετε σούπα με πολλά και διαφορετικά καρυκεύματα αλλά και με αρκετά λαχανικά. Ένα πιάτο σούπα μπορεί να έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που φαντάζεστε και ταυτόχρονα να μας προσφέρει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Αποξηραμένα φρούτα

Λανθασμένα τα ταυτίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Όμως τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι ξηροί καρποί άλλα φρούτα που έχει αφαιρεθεί με ξήρανση η υγρασία τους.

Όταν  εμφανίζεται η επιθυμία για γλυκό μπορούν να αποτελέσουν μία άριστη εναλλακτική λύση. Περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια βάρους σε σχέση με τα νωπά φρούτα αλλά διατηρούν όλο το περιεχόμενο σε και φυτικές ίνες. Αν συνδυαστούν με τους ξηρούς καρπούς μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό μικρό γεύμα εφόσον όμως καταναλωθούν με σύνεση.

Θα το πούμε μία ακόμα φορά. Οι βασικές διατροφικές αρχές και απαιτήσεις του οργανισμού μας παραμένουν ίδιες ανεξάρτητα από τις εποχές. Η προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι εστιασμένη στην κάλυψη των αναγκών των θρεπτικών συστατικών και στην ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να τροφοδοτηθεί με θρεπτικά συστατικά πρέπει να υπάρχει ποικιλία. Αλλά και σταθερή και επαρκή πρόσληψη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search