Χάλασα τη δίαιτα!

 - Άρθρα

όταν χαλάει το πρόγραμμα

Χάλασες τη δίαιτα;  Και; Μπήκες σε πρόγραμμα διατροφής με σκοπό και στόχο όχι  μόνο να χάσεις  κιλά αλλά και να μάθεις να διαχειρίζεσαι καταστάσεις. Ανθρώπινο είναι κάποιες φορές να ξεφύγεις από τα πλαίσια του προγράμματος της διατροφής. 

Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είσαι που το έχει κάνει. Και για η αλήθεια είναι πως πιθανότατα να συμβεί και άλλες φορές. Ναι η ζυγαριά δείχνει λίγο παραπάνω. Όμως αυτό δεν έφερε τη καταστροφή ούτε τη συντέλεια του κόσμου. Αυτό που πρέπει να διαχειριστείς άμεσα είναι δύο απλά πράγματα

  1. να εκτιμήσεις τι λάθος έκανε και πόση είναι η απόκλιση από το πρόγραμμα 
  2. τις άμεσες κινήσεις σου τις επόμενες μέρα

Τα βασικά

Και ξεκινάμε από τα βασικά. Μία δύο πιρουνιές πάνω από το κανονικό δεν προκαλούν αύξηση του λίπους αλλά ούτε και ουσιαστική μεταβολή του  βάρους. Πιθανότατα αυτό που βλέπεις στη ζυγαριά  το αποτέλεσμα της επίδρασης του αλατιού που περιείχε το φαγητό.  Ίσως και αυτό το φούσκωμα που νιώθεις να οφείλεται στα τηγανιτά που κατανάλωσης εκείνη την μέρα. Ακόμα κι αν έφαγες πολύ πάνω από το κανονικό αυτό δεν σημαίνει ότι όλο αυτό αυτόματα γίνεται λίπος.  Χρειάζεται πολλή “προσπάθεια” και τις επόμενες ημέρες για να συμβεί αυτό.  Με άλλα λόγια θα πρέπει να παρατήσεις τελείως το πρόγραμμά σου. 

Ξεκίνησε την προσπάθεια ανασυγκρότησης προσπαθώντας να θυμηθείς με λεπτομέρεια τι έχεις καταναλώσει έτσι ώστε να μπορέσεις να εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς.

Έχοντας ξεκινήσει μία προσπάθεια σωστής διατροφής έχεις ήδη στα χέρια σου το μυστικό για να μηδενίσεις τη ζημιά. Το πρόγραμμα.  Την όλη διαδικασία που ακολουθούσες τόσο καιρό και σε βοήθησε να φτάσεις έως εδώ.  Ούτε ακραία στερητικά  προγράμματα διατροφής, Ούτε ειδικές αποτοξινώσεις (αλήθεια τι τοξικό έφαγες;  ). Ούτε μαγικούς συνδυασμούς τροφών που λιώνουν το λίπος. Τίποτε από όλα αυτά. 

Σε μια σειρά

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις πάλι τα πράγματα σε μία σειρά και να συνεχίσεις τη προσπάθεια από το σημείο που την άφησες. Οι διαδοχικές σπασμωδικές αντιδράσεις είναι αυτές που πολλές φορές επιδεινώνουν τη κατάσταση και φέρνουν νέα προβλήματα. Μια ακραία “αποτοξίνωση” εύκολα μπορεί να σε αφυδατώσει αλλά και να σε βάλει στο μονοπάτι του φαύλου κύκλου της αφαγίας – υπερφαγίας. Που τελικά προσθέτει βάρος και σε αποσυντονίζει.

Να θυμάσαι πάντα ότι το ζήτημα δεν είναι να απομονωθείς κοινωνικά ή να αποκτήσεις φοβίες σε σχέση με το φαγητό, αλλά να χτίσεις μια φυσιολογική συμπεριφορά και σχέση μαζί του. Με τα πάνω και τα κάτω της αλλά και με την γνώση του τι είναι υπερβολικό και τι όχι.

Τελευταία συμβουλή

Κράτα λεπτομερές ιστορικό καταγραφής κατανάλωσης τροφής τις επόμενες μέρες. Θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις γρήγορα αποκλίσεις από το πρόγραμμα διατροφής σου αλλά και παλιές κακές διατροφικές συνήθειες που ίσως επιστρέφουν.

ΥΓ Αλήθεια, αν σπάσει το δόντι σου, σπας και τα υπόλοιπα ή πηγαίνεις στον οδοντίατρο να σε βοηθήσει;  Γιατί δεν το κάνεις και αυτό με τη διατροφή και το πρόγραμμα σου; Μίλα με το διαιτολόγο σου!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search