5 βήματα για καλύτερη διατροφή των παιδιών σε σπίτι και σχολείο
Η επιστροφή στη σχολική πραγματικότητα και η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, αλλάζει σημαντικά τη ροή της οικογενειακής ζωής. Και ξαναφέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της σωστής διατροφής των παιδιών. Πως μπορείτε να ενσωματώσετε σε αυτά χρήσιμες συνήθειες και θετικές συμπεριφορές;
Βήμα 1. Το πρόγραμμα
Αναμφίβολα το φαγητό των παιδιών είναι μια δύσκολη και απαιτητική υπόθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς βιώνουν ένα δράμα με τις προτιμήσεις, τις απαιτήσεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών.
Καθιερώστε συγκεκριμένες μέρες που θα καταναλώνονται συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Τετάρτη λαχανικά, Παρασκευή όσπρια, Σάββατο ψάρι κλπ. Με το τρόπο αυτό θα έχετε προγραμματισμένα και τις προμήθειες του σπιτιού. Αλλά και όλοι θα ξέρουν … τι τους περιμένει σπίτι.
Βήμα 2. Συμμετοχή στα γεύματα.
Η ώρα του φαγητού είναι «ιερή». Δεν είναι η ώρα που θα δούμε τηλεόραση. Ούτε η ώρα που θα λύσουμε τις διαφορές μας. Συγκεντρωνόμαστε (όσοι μπορούμε) στο τραπέζι για να φάμε. Χωρίς κινητά και χωρίς οθόνες στο τραπέζι. Ακόμα και όταν το φαγητό δεν μας αρέσει, καθόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους. Και φυσικά δεν τρώμε γρήγορα για αν προλάβουμε να δούμε το αγαπημένο μας σήριαλ ούτε παίρνουμε πιάτο μας να φάμε μπροστά από την τηλεόραση.
(και κάπως έτσι σταματάμε εν τη γενέσει κακές διατροφικές συμπεριφορές)
Βήμα 3. Δεν πετάμε τίποτα
Ναι μπορεί κάποια στιγμή να περισσέψει μια μικρή ποσότητα φαγητού. Όχι δεν είναι ανάγκη να ετοιμάσουμε κάτι άλλο για το βράδυ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα και να εμπλουτίσουμε το άλλο γεύμα της ημέρας. Γιατί όχι και να ετοιμάσουμε το κολατσιό στο σχολείο.
Μια αραβική πίτα με λαχανικά, λίγο κοτόπουλο ή αυγό ή ομελέτα ή ακόμα και ένα μικρό μπιφτέκι θα φτάσει και θα «κρατήσει» το παιδί στο σχολείο μέχρι το μεσημεριανό της επόμενης μέρας
Βήμα 4. Πρώτα τα φρούτα και λαχανικά
Απόλυτα απαραίτητα στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, ακόμα πιο σημαντικά για την σωστή διατροφή των παιδιών.
Φροντίστε και τα δύο να είναι πρώτα. Τα φρούτα, να είναι τα πρώτα που θα δουν τα παιδιά όταν και αν ανοίξουν το ψυγείο. Και πολύ πιο πίσω τους, να είναι τα υπόλοιπα τρόφιμα, αυτά που δεν θέλετε να καταναλώσουν. Όσο για τις σαλάτες και τα λαχανικά, μεριμνήστε το πρώτο πράγμα που θα μπει στο τραπέζι να είναι αυτά. Και μόνο όταν καταναλωθεί αρκετή ποσότητα από αυτά, να σερβίρετε το φαγητό στο τραπέζι.
Βήμα 5. Πάντα με φαγητό από το σπίτι
Το θέμα της διατροφής των παιδιών στο σχολείο είναι ένα διαρκές ερωτηματικό. Που μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Η μια είναι εύκολη, με κάτι έτοιμο, τυποποιημένο ή με χαρτζιλίκι από το σπίτι. Η άλλη, η «δύσκολη» απαιτεί συστηματική προσπάθεια και προετοιμασία. Σίγουρα υπάρχουν απλές και εύκολες λύσεις. Ένα απλό τόστ ή κάποιο φρούτο με ξηρούς καρπούς, μια αραβική πίτα με λαχανικά και τυρί ή ακόμα και με την ανακύκλωση του φαγητού που δεν καταναλώθηκε σε κάποιο γεύμα.
Ξεκάθαρα όμως απαιτεί ένα ελάχιστο προγραμματισμό και την προμήθεια κάποιων βασικών τροφίμων.
Από την άλλη, σε μεγαλύτερες ηλικίες, η ίδια η διαδικασία της διαχείρισης των χρημάτων, είναι κομμάτι της ενηλικίωσης και της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Η σωστή αξιοποίησή τους με τη σωστή αγορά προϊόντων έχει να κάνει με τη σωστή διατροφική ενημέρωση των παιδιών από την οικογένεια.