Μελιτζάνες κατσαρόλας με πατάτες

 -  Συνταγές

Μελιτζάνες. Το λαχανικό που αγαπούν πολλοί και λιγότεροι όχι. Ένα λαχανικό με άπειρες συνταγές. Αλλά αναμφισβήτητα μερικές αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της Μεσογειακής Διατροφής.

Πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και με πολλά θρεπτικά συστατικά. Όχι σε μεγάλες ποσότητες αλλά σε πλήθος.
Πολλά τα αντιοξειδωτικά που περιέχει με προεξέχον την ανθοκυανίνη. Αυτή βρίσκεται σε αφθονία στην φλούδα της. Είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα, την νουσουνίνη.
Σημαντικότατη η αντιοξειδωτική της δράση και πιο εστιασμένα στην προστασία των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα προστατεύει από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Η νασουνίνη βοηθά επίσης στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και στην απομάκρυνση των αποβλήτων.

Υλικά για τέσσερις – πέντε μερίδες:

  • ένα κιλό μελιτζάνες
  • μισό κιλό ώριμες ντομάτες
  • 50γραμμάρια μαϊντανό
  • 100γραμμάρια ελαιόλαδο (περίπου δύο κουταλιές για κάθε μερίδα)
  • δύο μεγάλα κρεμμύδια
  • τρεις με τέσσερις σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • δύο μέτριες πατάτες (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής:

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και αφού τις κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια, τις αλατίζουμε.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, και τα σοτάρουμε με τη μισή ποσότητα του λαδιού.

Όταν ροδίσουν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε κάνει χυμό, ή τις έχουμε τρίψει.

Κατόπιν προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μας.

Βράζουμε τις μελιτζάνες, και μισή ώρα πριν γίνουν, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search