Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Γιουβαρλάκια. Ένα καθαρά οικογενειακό χειμωνιάτικο φαγητό.
Με τα πρώτα κρύα του Χειμώνα, όταν όλοι ζητάμε κάτι ζεστό, το μυαλό μας πηγαίνει σε αυτή την απλή συνταγή με κιμά και ρύζι. Εδώ η εκδοχή τους με αυγολέμονο.
Υλικά για τα γιουβαρλάκια
- μισό κιλό μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
- μισό φλιτζάνι σκούρο ρύζι ή τέσσερις κουταλιές της σούπας
- μια κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό και μισή κουταλιά ξερό ή φρέσκο βασιλικό
- λίγο άνηθο, αλάτι και πιπέρι
- μια ώριμη ντομάτα ή μισό φλιτζάνι κονκασέ ντομάτας (αν θέλετε να τα κάνετε κοκκινιστά)
- δυο κουταλιές της σούπας αλεύρι
- ένα μέτριο κρεμμύδι
- το χονδρό τμήμα ενός πράσου
- ένα αυγό
- ένα λεμόνι
- πέντε με έξι κουταλιές της σούπας λάδι
Πως φτιάχνουμε τα γιουβαρλάκια
Τρίβουμε το κρεμμύδι, τη μισή ντομάτα (αν θέλετε να τα κάνετε κοκκινιστά), το πράσο και προσθέτουμε το ρύζι, όλα τα μυρωδικά μαζί με δυο κουταλιές λάδι.
Το ρύζι το πλένουμε πριν το ανακατέψουμε με τα άλλα υλικά και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το αναποφλοίωτο το αφήνουμε για αρκετή ώρα στο νερό για να μαλακώσει.
Ανακατεύουμε τα υλικά καλά και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια.
Στη συνέχεια ένα ένα τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, στην οποία έχουμε βάλει και βράζουν περίπου τέσσερα ποτήρια νερό, ο υπόλοιπος χυμός ντομάτας (αν θέλετε να τα κάνετε κοκκινιστά), το υπόλοιπο λάδι και τα μπαχαρικά ( αλάτι και πιπέρι).
Αφού βράσουν όλα μαζί για περίπου μισή ώρα αβγοκόβουμε τα γιουβαρλάκια με τον γνωστό τρόπο.
Συνολικά | Ανά μερίδα | |
Θερμίδες | 1747 kcal | 437 Kcal |
Πρωτεΐνη | 120 γρ | 30 γρ |
Υδατάνθρακες | 70,7 γρ | 17,7 γρ |
Φυτικές Ίνες | 8,8 γρ | 2,2 |
Λίπος | 112 γρ | 28 |
Κορεσμένα Λίπη | 23,7 γρ | 5,9 |