Αμάρτησα, έφαγα πίτσα…

 - Άρθρα

Πόσο κακό είναι για την δίαιτα αν τρώς πίτσα

Να το ξεκαθαρίσουμε. Αν για κάτι θα πρέπει να θυμόμαστε τους Ιταλούς είναι για την Σοφία Λόρεν και την πίτσα. Που η Σοφία Λόρεν στα νιάτα της δήλωνε ότι προτιμάει να έχει αυτή τη πληθωρική σιλουέτα απολαμβάνοντας το καλό φαγητό, παρά να είναι ξερακιανή και αδύνατη, όπως πολλά μοντέλα της εποχής της.

Και εδώ υπάρχει ένα δίκιο, Και η Σοφία Λόρεν ήταν εντυπωσιακή αλλά και η πίτσα είναι καλό φαγητό. Και πολύ καλό μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό βρίσκουμε όλες σχεδόν τις ομάδες τροφίμων συγκεντρωμένες σε ένα κομμάτι.

Το ζυμάρι

Αρχικά το ζυμάρι. Αν και εφόσον ακολουθήσουμε τις παλιές συνταγές με το παραδοσιακό ζυμάρι και προτιμήσουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, τότε κανένα πρόβλημα. Και λεπτό και τραγανό θα βγει. Άλλο βέβαια αν σήμερα στις μέρες μας το ζυμάρι είναι τυποποιημένο, ψωμομένο και ολόλευκο. Με αρκετή ζάχαρη, ναι ζάχαρη, αλλά και με πολλά λιπαρά (όπως θα δούμε παρακάτω).
Η δε ζύμη έχει και σάλτσα ντομάτα. Για την ντομάτα τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί. Λυκοπένιο. Το βασικό συστατικό της ντομάτας που είναι υπεύθυνο για αυτό το κόκκινο χρώμα, είναι το λυκοπένιο. Με τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα μοναδικά οφέλη για την υγεία μας. Που όταν θερμανθεί παρουσία ελαιόλαδου απογειώνει κυριολεκτικά την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Αν μάλιστα ο παρασκευαστής της σάλτσα είναι και μάστορας καλός, τότε η προσθήκη αρωματικών συστατικών (βασιλικός, σκόρδο, μπαχαρικά) προσθέτει και γεύση αλλά και θρεπτική αξία. Μικρή, αλλά σεβαστή.

Το νόστιμο από πάνω

Πάνω από τη σάλτσα μπαίνει συνήθως το τυρί και τα αλλαντικά. Με όχι απαραίτητα τα τελευταία αλλά δυστυχώς πολύ συχνά με μία ιδιαίτερη νότα υπερβολής. Πολλά και διαφορετικά αλλαντικά που όμως οι συστάσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ μιλάει για δραστικό περιορισμό τους. Γιατί η μεγάλη κατανάλωσή τους σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.
Τα γαλακτοκομικά, τυριά πολλές φορές είναι οι πρωταγωνιστές με τη χαρακτηριστική τους γεύση και αλλά και το λίπος τους. Μια τίμια επιλογή ειδικά για το σπίτι, είναι να προτιμήσετε τα τυριά χαμηλά σε λιπαρά. Αν πάλι η γεύση δεν σας ικανοποιεί, τότε μπορείτε να κάνετε αυτό που μου εκμυστηρεύτηκε φίλος εργαζόμενος σε πιτσαρία. Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα τυριών light και κανονικών. Σε αναλογία 50% και όχι σίγουρα κάτω από 30 % (τα κανονικά). Γιατί τότε η πίτσα αρχίζει και χάνει την αλμυρή γεύση και “γλυκίζει”. Βέβαια το ψήσιμο απομακρύνει τα λιπαρά από το τυρί και τα αλλαντικά που σχεδόν όλα βρίσκουν καταφύγιο (πόσο ευγενικά να το πω) στη παχιά αφράτη ζύμη. (αυτό που λέγαμε παραπάνω)
Δυστυχώς πολλές φορές ξεχνάμε τους μεγάλους πρωταγωνιστές της πίτσας. Τα λαχανικά. Που μπορούν να δώσουν δυνατές και έντονες γεύσεις όταν ενισχυθούν με μυρωδικά και βότανα. Ακόμα και όταν τα τυριά είναι χαμηλά σε λιπαρά.
Τώρα στο μεγάλο ερώτημα. Ναι ή όχι στην πίτσα; Με βάση τα παραπάνω γιατί όχι; Μια χαρά επιλογή είναι. Εφόσον καταναλωθεί ΜΕ μέτρο και όχι ΜΕ ΤΟ μέτρο. Και φυσικά όχι καθημερινά.

Το πρόβλημα 

Βέβαια το πρόβλημα φαίνεται στη φωτογραφία. Το ποτήρι με το αλκοόλ. Εκεί ναι έχουμε ένα σοβαρό θέμα γιατί και θερμίδες έχει αλλά και πού είναι. Και μάλλον οι υγρές θερμίδες (από το αλκοόλ και τα αναψυκτικά) είναι αυτά που τελικά μας κάνουν τη ζημιά και κάπου εκεί “φορτώνουμε” παραπάνω.
ΥΓ η κοπελιά στη φώτο ΕΧΑΣΕ κιλά! Γιατί στις διακοπές της κινήθηκε αρκετά!!! Μην το ξεχνάμε αυτό και μην εστιάζουμε μόνο στο πόσο και τι φάγαμε αλλά και στο πόσο κινηθήκαμε!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search