Φάε το φαγητό σου. Μην τον καταπιείς απλά

 - Άρθρα
Πόσο σημαντικό είναι να μην αποσπάται η προσοχή μας την ώρα που τρώμε

Φωτογραφία από τον χρήστη Helena Lopes στο Pexels

Η παλιά εικόνα από τα αναγνωστικά, ήθελε την οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω από το τραπέζι να καταναλώνει το φαγητό της. Μια τυπική χαρακτηριστική εικόνα, συμβατή με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής.

Τα χρόνια πέρασαν, οι γυναίκες βγήκαν στην αγορά εργασίας, οι ρυθμοί της ζωής έγιναν πιο εντατικοί και η κατανάλωση της τροφής πλέον δεν γίνεται μόνο στο τραπέζι της κουζίνας αλλά και παντού αλλού.

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι πλέον που θα φάμε αλλά πως θα φάμε. Γιατί τα οικεία πρόσωπα έχουν πολλές φορές αντικατασταθεί από την οθόνη είτε της τηλεόρασης είτε του κινητού / tablet. Και αυτό είναι ένα νέο δεδομένο και πιθανότατα ένα σημαντικό πρόβλημα στη διατροφή μας.

Οι μελέτες

Υπάρχουν πολλές μελέτες που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. Το πόσο δηλαδή εστιάζουμε στη τροφή που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια ενός γεύματος και δεν “χανόμαστε” σε κάτι άλλο που αποσπά τη προσοχή μας από το φαγητό. Και αυτό συμβαίνει είτε γιατί διαβάζουμε ένα βιβλίο ή μιλάμε στο τηλέφωνο είτε (και είναι το πιο σύνηθες) έχουμε εστιάσει τη προσοχή μας σε μια οθόνη.

Αν και οι μελέτες δείχνουν αντιφατικά αποτελέσματα ως προς το θέμα της ποσότητας που καταναλώνουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, συγκλίνουν στο ίδιο σημείο. Ότι μετά την κατανάλωση της τροφής δεν υπάρχει πλήρη ανάκληση από την μνήμη τι και πόσο φαγητό καταναλώθηκε. Κάτι το οποίο και εν μέρει εξηγεί το γιατί όταν τρώμε κάτι στο πόδι, δεν μπορούμε να το θυμηθούμε αργότερα ότι το φάγαμε. Και αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού αργότερα.

Η καθημερινότητα μας

Όπως όταν είστε στο καναπέ και βλέπετε το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα κρατώντας στοργικά αγκαλιά τα αγαπημένα σας πατατάκια. Μηχανικά βάζετε το χέρι σας μέσα στο σακουλάκι και απολαμβάνετε και το έργο και τα πατατάκια. Αν σας ρωτήσουν πόσα φάγατε δεν μπορείτε όμως να πείτε με ακρίβεια. Και γιατί είστε προσηλωμένοι στη οθόνη αλλά και γιατί δεν μπορείτε να υπολογίσετε πόσα φάγατε με την επαναλαμβανόμενη (μηχανική πολλές φορές κίνηση του χεριού ) σακουλάκι στόμα. Αντίθετα αν η τροφή βρίσκονταν μέσα σε ένα πιάτο ή ένα όποιο άλλο σκεύος με συγκεκριμένη διάσταση θα ήσασταν σε θέση να απαντήσετε.

Προσπαθήστε λοιπόν, ακόμα και όταν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, να φάτε το φαγητό σας προσηλωμένοι σε αυτό. Μασήστε καλά την μπουκιά σας και μείνετε εστιασμένοι στη διαδικασία του φαγητού. Σίγουρα θα φάτε μικρότερη ποσότητα αλλά και θα μπορέσει ο εγκέφαλός σας να “καταγράψει” και να απολαύσει αυτή το γεύμα.

ΥΓ Συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους που έχουν την τάση να τρώνε στο πόδι το φαγητό τους (και συχνά ασυναίσθητα) ότι στην πραγματικότητα καταπίνουν το φαγητό (και μαζί με αυτό πολλά άλλα) και ότι δεν τρώνε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι σιωπές που ακολουθούν!

Πηγές

  1. Eric Robinson, Paul Aveyard, Amanda Daley, Kate Jolly, Amanda Lewis, Deborah Lycett, and Suzanne Higgs. Eating attentively: a systematic review and meta-analysis of the effect of food intake memory and awareness on eating. Am J Clin Nutr. 2013 Apr; 97(4): 728–742.
  2. Carli A. Liguori,Sharon M. Nickols-Richardson. The Effects of Distraction on Consumption, Food Preference, and Satiety: A Proposal of Methods. https://doi.org/10.1096/fasebj.31.1_supplement.957.30 
Recent Posts

Start typing and press Enter to search