Γιατί ναι στους ξηρούς καρπούς
Δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να δω τα αποτελέσματα των εξετάσεων πελατών και να πρέπει ταυτόχρονα να εξατομικεύσω τις γενικές οδηγίες των γιατρών τους. Και πολλές φορές να εξηγήσω γιατί λέμε ναι στους ξηρούς καρπούς.
Ειδικά όταν τα αποτελέσματα τους δείχνουν αυξημένη χοληστερίνη και αυξημένες τιμές στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. Όχι άδικα, πολλές φορές, υπάρχει μια αγωνία και ένας φόβος. Είτε γιατί οι τιμές είναι πολύ υψηλές είτε γιατί οι οδηγίες (των γιατρών) δεν τους είναι κατανοητές.
Η προσέγγιση
Συνήθως πλέον οι γιατροί συστήνουν μια διατροφική προσέγγιση του θέματος και μετά μια επανεκτίμηση μετά από ένα χρονικό διάστημα. Οι πιο πολλοί εστιάζουν στις περικοπές, κόψε κρέας, κόψε αυγά (μεγάλη παρεξήγηση αυτή), κόψε τυριά. Αλλά λίγοι εστιάζουν στις θετικές προτροπές. Στην προσθήκη ή αύξηση της κατανάλωσης τροφών που μπορούν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας.
Μια τέτοια θετική προτροπή, αφορά και την αύξηση της κατανάλωσης (σε λογικά όρια όμως) των ξηρών καρπών. Ανάλατων όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένων ξηρών καρπών.
Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να:
- βελτιώσει την υγεία των αρτηριών
- προκαλέσει μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις
- μειώσει το ποσοστό του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων , οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια
- μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση
- συμβάλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, συγκεκριμένα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή “κακή”) και των τριγλυκεριδίων, που μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετά συστατικά που βοηθούν την υγεία της καρδιάς:
- Ακόρεστα λίπη. Τα “καλά” λιπαρά στους ξηρούς καρπούς – τόσο τα μονοακόρεστα όσο και τα πολυακόρεστα λιπαρά – μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πολλοί ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 είναι υγιή λιπαρά οξέα. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Φυτικές ίνες. Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες σας κάνουν επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι, οπότε τρώτε λιγότερο.
- Φυτικές στερόλες. Ορισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές στερόλες, μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές στερόλες προστίθενται συχνά σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη και ο χυμός πορτοκαλιού για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, αλλά οι στερόλες υπάρχουν φυσικά στους ξηρούς καρπούς.
- L-αργινίνη. Οι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης πηγή L-αργινίνης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η L-αργινίνη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη χοληστερόλη και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Μην ξεχνάτε βέβαια ότι όλα είναι θέμα μέτρου. Και όχι κιλού…
(το πιάσατε το υπονοούμενο ε; Με μέτρο η κατανάλωση)
Στη φωτογραφία υπάρχουν και αποξηραμένα ΦΡΟΥΤΑ. Κάτι εντελώς διαφορετικό από τους ξηρούς καρπούς.