Με διαβατήριο ένα απλό κουλουράκι

 -  Συνταγές, Άρθρα

ένα γευστικό διαβατήριο

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η περίοδος που δεχόμαστε το μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών από το εξωτερικό. Εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, να έρθουν να δουν τα αξιοθέατα αλλά και να γνωρίσουν το πολιτισμό μας.

Κομμάτι του πολιτισμού και της κουλτούρας μας είναι και η μαγειρική με τις πολλές και διαφορετικές γεύσεις. Μείγμα επιρροών που έχουν διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο προφίλ. Σουβλάκι, μουσακάς, χωριάτικη σαλάτα αλλά και τυρί φέτα, φασόλια και λαδερά λαχανικά. Υλικά όχι άγνωστα στους επισκέπτες αλλά μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό τρόπο της Μεσογειακής Κουζίνας.

Τα τελευταία χρόνια η διατροφή μας και οι συνταγές έχουν μπει στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας να μυηθούν οι επισκέπτες μας στο διατροφικό μας πολιτισμό. Που όμως δείχνει να κατακλύζεται από ξενόφερτες επιλογές γευμάτων. Να όμως που υπάρχουν μικρά και ελπιδοφόρα βήματα. Όπως αυτό το κέρασμα, το κουλουράκι, που μου προσφέρθηκε στην πτήση κατά την πρόσφατη μετακίνηση μου.

Ένα απλό κουλουράκι σαν αυτά που έφτιαχνε η συγχωρεμένη μάνα μου αλλά και οι θειάδες μου για να έχουν να κερνάνε τους επισκέπτες ή να απολαμβάνουν μαζί με το καφέ τους. Απλό, λιτό αλλά τόσο αντιπροσωπευτικό του τόπου μας. Με παρθένο ελαιόλαδο που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση.

Ένα τέτοιο απλό κέρασμα στο αεροπλάνο, γαστριμαργική υπογραφή, δήλωση της καταγωγής μας, μπορεί και πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε επισκέπτης μας. Για να ξέρει ότι πέρα από τα προαναφερθέντα εδέσματα, υπάρχει και μια άλλη καθημερινή διατροφική Ελλάδα, βασισμένη σε απλά υλικά. Που έθρεψε γενιές και γενιές.

λαδοκούλουρο

 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια κανέλα βρασµένη
  • 1 µπέικιν πάουντερ
  • ½ φακελάκι αµµωνία
  • 2 κιλά αλεύρι
  • σουσάµι

Προετοιμασία

Ζυµώνουµε τα υλικά όλα µαζί.
Πρώτα το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη, έπειτα την κανέλα, το µπέικιν-πάουντερ, την αµµωνία και στο τέλος το αλεύρι. Πλάθουµε τα κουλουράκια, τα βρέχουµε µε λίγο λικέρ, τα πασπαλίζουµε µε σουσάµι και τα ψήνουµε σε µέτριο φούρνο.

ΥΓ όχι δεν κάνω διαφήμιση ή promotion στο κουλουράκι. Απλά οι άνθρωποι έκαναν μια τίμια προσπάθεια και αξίζει ένα μπράβο ο κόπος τους. Όπως μπράβο και στην αεροπορική εταιρία για την επιλογή τους.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search