Οι σωστοί στόχοι

 - Άρθρα
Εστιάζοντας στα σωστά σημεία για την διαχείριση του βάρους

Το ζήτημα είναι ποιο είναι το αποτέλεσμα και που κάποιος πρέπει να εστιάσει για να δει τι αποτέλεσμα έχει πετύχει.

Για τους πιο πολλούς, αν όχι για όλους, μία προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους αρχίζει και ξεκινάει στην ένδειξη της ζυγαριάς. Και αυτό όχι τυχαία μιας και οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτό που τους εκφράζει είναι ένας αριθμός κιλών. Χωρίς όμως αυτά να είναι οι σωστοί στόχοι.

Είναι σαν να αγνοούν τη συνολική εικόνα και να επικεντρώνονται σε μία λεπτομέρεια ενός πίνακα. Γιατί πέρα από το σωματικό βάρος υπάρχουν και άλλες παράμετροι που καθορίζουν την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. Υπάρχουν οι αυτονόητες ενδείξεις κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων που φανερώνουν σε τι επίπεδο βρίσκονται κάποιοι δείκτες υγείας.

Υπάρχουν και πολλά απλά καθημερινά πράγματα στα οποία αν εστιάσει κάνεις μπορεί να δει ζητήματα που πραγματικά δίνουν μία διαφορετική προοπτική.Όπως για παράδειγμα το πόσο άνετα μπορεί να κινηθεί ή να πραγματοποιήσει μία σειρά από εργασίες. Ή το ποια αντίληψη έχει για την εικόνα του σώματός του. Ή ακόμα παραπέρα και για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το φαγητό και το πώς το χρησιμοποιεί σε διαφορετικές καταστάσεις.

Η πραγματικότητα

Σίγουρα το πρόβλημα με το σωματικό βάρος δεν προκύπτει από μόνο του αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών ζητημάτων. Ξεκινώντας μία προσπάθεια χωρίς κάποιος να έχει κατανόηση ποια είναι αυτά τα ζητήματα και σε ποια έκταση πρέπει να υπάρχουν μεταβολές, είναι σαν να προσπαθεί να δει τι κρύβεται μέσα στην ομίχλη.

Η έλλειψη της αίσθησης της πραγματικότητας μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση ή υποεκτίμηση του μεγέθους της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί. Το να έχει δηλαδή κάποιος την απαίτηση να χάσει πολλά κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα ή να χάσει σημαντικό βάρος τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, είναι δύο συνθήκες πού σχεδόν αυτόματα τον καταδικάζουν σε αποτυχία.

Η σωστή εκτίμηση της κατάστασης που βρίσκεται αλλά και ταυτόχρονα η αίσθηση των δυνατοτήτων που έχει, βοηθούν να μπουν οι σωστοί στόχοι και το σωστό πλαίσιο της προσπάθειας. Μικροί και εφικτοί στόχοι. Σε συνδυασμό με προσπάθεια για μικρές καθημερινές αλλαγές στη συμπεριφορά και στο χειρισμό της τροφής. Αυτά οδηγούν σε μικρές νίκες αλλά το σημαντικότερο σε ουσιαστικά αποτελέσματα που εύκολα κάποιος μπορεί να διατηρήσει.

Γιατί όπως και όλοι γνωρίζουν τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όμως το ζήτημα είναι ποιο είναι το αποτέλεσμα και που κάποιος πρέπει να εστιάσει για να δει τι αποτέλεσμα έχει πετύχει.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search