Παχαίνουν τα φρούτα;

 - Άρθρα

Σας παχαίνουν τα φρούτα;

“Δεν κάνει να φάτε φρούτα γιατί παχαίνουν.” Ένας ακόμα μύθος

Να ξεκινήσουμε με το δεδομένο. Τα φρούτα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επαρκούς υγιεινής διατροφής. Και χρησιμοποιώ τον όρο της επάρκειας όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί τα φρούτα περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Υπάρχουν πλήθος μελετών που δείχνουν ότι η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης πολλών σοβαρών παθήσεων. Μερικές δε και θανατηφόρες. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις εκεί που προσδιορίζονται οι διατροφικοί παράγοντες εμφάνισης κάποιων παθήσεων, γίνεται αναφορά στην απουσία των φρούτων αλλά και λαχανικών.

Η μεγάλη παρανόηση

Δυστυχώς οι νέες τάσεις και μόδες της διατροφής, θέλουν τα φρούτα να περιορίζονται δραστικά στην καθημερινή μας διατροφή. Και αυτό γιατί περιέχουν “ζάχαρη”. Και εδώ υπάρχει μία μεγάλη παρανόηση και παρεξήγηση. 

Ναι τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Όμως υδατάνθρακες είναι μία τεράστια κατηγορία χημικών ενώσεων. Με πολλά διαφορετικά παρακλάδια που το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικές ιδιότητες.

Διαβάζοντας τη σύνθεση των φρούτων διαπιστώνουμε ότι περιέχουν αρκετή φυτική ίνα, άπεπτη στο μεγαλύτερο της ποσοστό. Περιέχουν επίσης και άλλους υδατάνθρακες κυρίως φρουκτόζη. 

Παχαίνουν τα φρούτα; 

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Αυτό που δείχνουν οι μελέτες είναι ότι η κατανάλωση τους σχετίζεται με την αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Κάτι που σημαίνει ότι τα φρούτα μέσα στα πλαίσια μιας κανονικής διατροφής μπορούν να μας βοηθήσουν να φάμε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Αυτό έχει φανεί σε πολλαπλές μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση φρούτων με μικρότερη συνολική θερμιδική πρόσληψη. Φρούτα που παρέχουν το μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού είναι τα μήλα αλλά και τα πορτοκάλια ή λοιπά εσπεριδοειδή.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του αισθήματος πληρότητας έχει η φυτική ίνα αλλά και το μεγάλο ποσοστό νερού που περιέχεται σε αυτά.

Προσοχή

Εδώ πρέπει να κάνουμε μία απαραίτητη διευκρίνιση. Είναι τελείως διαφορετικό να μιλάμε για φυσικό χυμό από φρούτα και διαφορετικό να καταναλώσουμε ολόκληρο το φρούτο όπως είναι. Αντίθετα με το να φάμε φρούτα, η κατανάλωση πολλών χυμών, ακόμα και φυσικών, σχετίζεται με αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Φρούτα και σακχαρώδης διαβήτης

Υπάρχει επίσης η λανθασμένη αντίληψη ότι όλα τα φρούτα αυξάνουν το ζάχαρο. Και πιθανότατα αυτή η αντίληψη σχετίζεται με την παραπληροφόρηση ότι τα φρούτα παχαίνουν γιατί έχουν ζάχαρη. Οι τρέχουσες οδηγίες για τη διατροφή των διαβητικών προβλέπουν ότι πρέπει να υπάρχει μία κατανάλωση δύο έως το πολύ τεσσάρων μερίδων φρούτων την ημέρα. Και πάλι οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου είναι προτιμότερη.

Το γιατί, μπορούμε να το αποδώσουμε πάλι στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική ίνα αλλά και στην ύπαρξη πολυφαινολών οι οποίες όπως έχει δειχθεί βελτιώνουν την διαχείριση του ζαχάρου από τον οργανισμό.

Τα ίδια συστατικά έχουν και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής σε ανθρώπους με ζαχαρώδη διαβήτη.

Γλυκαιμικός δείκτης

Και πάλι θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα φρούτα δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά και δεν παρουσιάζουν τον ίδιο γλυκαιμικό δείκτη. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καλό θα είναι να ανατρέχουν στους σχετικούς πίνακες με το γλυκαιμικό δείκτη των φρούτων.

Δύο ακραία παραδείγματα για να γίνει κατανοητό. Το μήλο είναι ένα φρούτο που έχει δείξει ότι μεταγευματικά βοηθάει στη διαμόρφωση χαμηλότερου επιπέδου γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα το καρπούζι αν και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και αρκετό νερό, δείχνει να ανεβάζει πιο γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σαν γενικό κανόνα για την κατανάλωση των φρούτων από τους διαβητικούς ή από άτομα με προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη μπορούμε να έχουμε το βαθμό ωριμότητας του φρούτου. Όσο πιο ώριμο είναι τόσο περισσότερος αυξημένος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Επίσης το μαγείρεμα των φρούτων αυξάνει σημαντικά τον γλυκαιμικό δείκτη.

Ένα μικρό μυστικό. 

Θα σας πρότεινα να το καταναλώσετε το φρούτο μαζί με ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Θερμιδικά μπορεί να είναι αυξημένο, αλλά η παρουσία του λίπους και της πρωτεΐνης επιβραδύνει το ρυθμό πέψης του γεύματος και έτσι μειώνεται και ο συνολικός γλυκαιμικός δείκτης.

Άλλος ένας συνδυασμός τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το φρούτο με τους ξηρούς καρπούς. Και αυτός είναι ένας συνδυασμός ανάλογος με τον παραπάνω.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search