Οι καλές, οι κακές και οι θερμίδες γενικά

 - Άρθρα

τι τρέχει με τις θερμίδες;

Πολλές φορές σε διάφορες συζητήσεις που γίνονται με φίλους και γνωστούς μου μπαίνει το ερώτημα σχετικά με το ποιες θερμίδες είναι καλές ή κακές. Και είναι αναλογικά το ίδιο ερώτημα με το αν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν ή μας αδυνατίζουν. 

Τι τρέχει με τις θερμίδες;

Η αλήθεια είναι ότι οι θερμίδες είναι ίδιες από όπου κι αν προέρχονται. Για να το ξεκαθαρίσουμε λίγο, πάμε να δούμε λίγο τη φυσική. Ο όρος θερμίδα είναι όρος της φυσικής και χρησιμοποιήθηκε για να ορίσει την ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός κιλού νερού από 0 βαθμούς σε 1 βαθμό Κελσίου. 

Η γνωστή μας μονάδα το kcal είναι η χιλιοθερμίδα, δηλαδή 1.000 μικρές θερμίδες. 

Ναι τα Kcal Που διαβάζουμε στις συσκευασίες των τροφίμων, στις διατροφικές ετικέτες δηλαδή, είναι η περιεχόμενη στο τρόφιμο ενέργεια. Αυτή δηλαδή που μπορεί να αποδώσει στο σώμα μας με την κατανάλωσή του. Τα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που το κάθε ένα έχει διαφορετική ενεργειακή απόδοση. Κάθε μακροθρεπτικό συστατικό περιέχει τις ακόλουθες θερμίδες ανά γραμμάριο:

  • Υδατάνθρακες: 4 θερμίδες
  • Λίπος: 9 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 4 θερμίδες

Άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, μπορεί να διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε θερμίδες ανάλογα με το αν πρόκειται για διαλυτές ή αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Η πραγματικότητα

Έτσι λοιπόν όσοι σας μιλάνε για καλές ή κακές θερμίδες πιθανότατα είτε δεν ξέρουν τι είναι οι θερμίδες είτε θέλουν να θέλουν να σας μιλήσουν για καλές και κακές τροφές. Συνηθισμένη πρακτική πωλητών υποκατάστατων γεύματος. Αλλά και εδώ υπάρχει μια ακόμα λεπτομέρεια που τους διαφεύγει.

Η λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος είναι πολύ συγκεκριμένη.  Καταναλώνουμε τροφές τις οποίες τις μασάμε καλά και με την κατάποση οδηγούνται στο στομάχι.  Από το στόμα ήδη, αλλά και στο στομάχι, ένα μεγάλο πλήθος ουσιών  διασπούν τις τροφές στα συστατικά από τα οποία αποτελούνται.  Το υλικό που προκύπτει, περνάει από το στομάχι στην εντερική οδό και εκεί ξεκινάει η διαδικασία της απορρόφησης των συστατικών. 

Με άλλα λόγια τα λιπαρά τα οποία θα απορροφήσει οργανισμός σας θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία είτε προέρχονται από σουβλάκι είτε από λουκάνικα είτε από γάλα ή γιαούρτι ή αυγό.  Έτσι λοιπόν όταν κάποιος σας μιλάει για παχυντικές τροφές στην πραγματικότητα αναφέρεται σε μία αερολογία και αστήρικτη επιστημονικά έννοια.

Τι πρέπει να μας προβληματίζει

Αν πραγματικά κάτι πρέπει να σας προβληματίσει είναι η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται και το γιατί τρώτε.  Η μεγάλη ποσότητα φαγητού,  περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε,  απόδοση στο σώμα μας και μεγαλύτερη ποσότητα  ενέργειας.  Αυτό πολλές φορές προκύπτει γιατί τρώμε όχι γιατί πεινάμε αλλα γιατί η κατανάλωση τροφής είναι ένας μηχανισμός αντίδρασης σε καταστάσεις που ζούμε ή διαχείρισης συναισθημάτων.

Μην εγκλωβίζεστε λοιπόν σε αστήρικτες έννοιες  όπως οι καλές ή κακές θερμίδες.  Εστιάστε στο γιατί τρώτε αλλά κυρίως και στο πόσο τρώτε.  Πολλές φορές το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο περιεχόμενο του πιάτου.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search