Πρωινό. Γιατί η έρευνα λέει ναι

 - Άρθρα

Πρωινό. Μια γενική λέξη που όμως χρειάζεται αρκετή συζήτηση.

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν χρειαζόμαστε το πρωινό ή όχι. Και ακόμα πιο πολλές σχετικά με το αν είναι πραγματικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Τι λέει η έρευνα

Σε μελέτη του 2018 έχει φανεί ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης και επιταχύνει το μεταβολισμό για το επόμενο γεύμα.

Σε άλλη μελέτη του 2020 φάνηκε ότι η κατανάλωση περισσότερου φαγητού στο πρωινό αντί για το δείπνο μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία και ότι μάλιστα μπορεί να κάψουν διπλάσιες θερμίδες.

Οι θετικές συνέπειες της κατανάλωσης πρωινού είχαν φανεί από το 2011 σε μελέτη που διαπίστωνε ότι οι άνθρωποι που τρώνε το μεγαλύτερο ημερήσιο γεύμα τους στο πρωινό έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος και περιφέρεια μέσης από εκείνους που τρώνε ένα μεγάλο δείπνο. Είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης.

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι ενήλικες που παραλείπουν το πρωινό είναι πιθανό να χάσουν βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στα τρόφιμα που συνθέτουν τα πρωινά γεύματα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021.

Άλλοι λόγοι για να ξεκινήσετε με πρωινό τη μέρα σας

  • Εκκινεί το μεταβολισμό: Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να εκκινήσει το μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση του βάρους.
  • Παρέχει ενέργεια: Το πρωινό αναπληρώνει τα αποθέματα γλυκόζης για να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και την εγρήγορσή σας, ενώ παρέχει επίσης άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή υγεία.
  • Βοηθά στη διαχείριση του βάρους: Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα.
  • Παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά: Τα τρόφιμα πρωινού είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες, τα οποία είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία και ευεξία.
  • Μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όσοι δεν έτρωγαν πρωινό γεύμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν καρδιακές παθήσεις από εκείνους που έτρωγαν.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και την απόδοση: Η κατανάλωση πρωινού έχει συνδεθεί με καλύτερες επιδόσεις σε παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της μνήμης και της προσοχής.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη: Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

Αναμφίβολα και το ποια είναι η σύνθεση του πρωινού γεύματος έχει σημασία. Και στη φωτογραφία κάποιος μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει τι είναι το σωστό και τι είναι το λάθος.

Πηγές

  • Robert M. Edinburgh, Aaron Hengist, Harry A. Smith, Rebecca L Travers, Francoise Koumanov, James A. Betts, Dylan Thompson, Jean-Philippe Walhin, Gareth A. Wallis, D. Lee Hamilton, Emma J. Stevenson, Kevin D. Tipton, Javier T. Gonzalez. Pre-Exercise Breakfast Ingestion versus Extended Overnight Fasting Increases Postprandial Glucose Flux after Exercise in Healthy Men. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 2018; DOI: 10.1152/ajpendo.00163.2018
  • Kerstin M Oltmanns, Alina Kistenmacher, Thalke Baumann, Simon Janka, Nina Herzog, Juliane Richter. Twice as High Diet-Induced Thermogenesis After Breakfast vs Dinner On High-Calorie as Well as Low-Calorie Meals. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2020; 105 (3) DOI: 10.1210/clinem/dgz311
  • S. Fanelli, C. Walls, C. Taylor. Skipping breakfast is associated with nutrient gaps and poorer diet quality among adults in the United States. Proceedings of the Nutrition Society, 2021; 80 (OCE1) DOI: 10.1017/S0029665121000495
  • Courtney R Chang, Monique E Francois, Jonathan P Little. Restricting carbohydrates at breakfast is sufficient to reduce 24-hour exposure to postprandial hyperglycemia and improve glycemic variability. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019; DOI: 10.1093/ajcn/nqy261
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search