Πρωϊνό ναι ή όχι;

 - Άρθρα

Η αλήθεια είναι απλή. Ότι τον βολεύει τον κάθε ένα. Όλοι δεν μπορούν ή δεν βολεύονται να έχουν πρωινό γεύμα. Άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να φάνε πρωϊνό.

Στην πραγματικότητα τις πιο πολλές φορές όλα είναι θέμα πώς μαθαίνει κανείς ή πως το προσαρμόζει στη ρουτίνα του. Αρκεί να δει και να παρατηρήσει το πώς κινείται καθημερινά μέσα από τις συνήθειες που έχει αναπτύξει.

Για παράδειγμα όλοι το πρωί που σηκωνόμαστε επισκεπτόμαστε το μπάνιο και κάνουμε ένα ντους. Ντυνόμαστε και φεύγουμε και πηγαίνουμε στη δουλειά μας. Αν λοιπόν την ώρα φεύγουμε από το μπάνιο φάμε ένα φρούτο και στη διαδρομή προς τη δουλειά μας καταναλώσουμε 2 φρυγανιές με λίγο τυρί ή με το που φτάσουμε στη δουλειά μας βάλουμε ένα γιαούρτι με λίγα δημητριακά τότε αυτόματα έχουμε καταφέρει να φάμε πρωινό.

Βέβαια πρωινό είναι και πολλά άλλα τα οποία όμως απαιτούν μία ελάχιστη προετοιμασία ίσως και από το προηγούμενο βράδυ. Η ουσία είναι όμως κάποιος να έχει συνηθίσει να τρώει πρωινό και αυτό είναι κάτι που τις πιο πολλές φορές χτίζεται. Μην υποτιμάτε την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε σε νέες συνθήκες και καταστάσεις. Όλα είναι θέμα απόφασης και οργάνωσης.

Τι ισχύει τελικά;

Ως προς το βασικό ζήτημα, αν πρέπει δηλαδή να τρώμε πρωινό ή όχι, υπάρχει μια επιστημονική διαμάχη. Η εμφάνιση της διαλειμματικής νηστείας σαν προτεινόμενο διατροφικό σχήμα, ενίσχυσε την επιστημονική έρευνα προς αυτή τη κατεύθυνση. Σε ανασκόπηση του 2019 με δεδομένα από 13 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές βρέθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα από τα άτομα που το παρέλειπαν. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν 260 περισσότερες θερμίδες την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να έτρωγαν σημαντικά ελαφρύτερα σε άλλα γεύματα, παρόλο που κατανάλωναν επιπλέον θερμίδες το πρωί.

Από την άλλη όμως αναδύονται και άλλα ζητήματα. Όπως αυτό που προέκυψε από μια νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai. Σύμφωνα με αυτή η αποφυγή πρωινού στα πλαίσια της  νηστείας μπορεί να είναι επιζήμια. Και ότι μπορεί να δυσχεραίνει την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αλλά και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια και είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι η παράλειψη γευμάτων πυροδοτεί μια αντίδραση στον εγκέφαλο που επηρεάζει αρνητικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η άλλη πλευρά του πρωινού

Βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την άλλη πλευρά του πρωινού. Το σημαντικό ρόλο που έχει στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών αλλά και υγειούς σχέσης με το σώμα.
Αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 12.000 μαθητές σε περισσότερα από 300 σχολεία και στις 50 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότερη κατανάλωση πρωινού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σχετιζόταν με θετική εικόνα του σώματος. Κάτι λίγο περισσότερο από το ήμισυ του δείγματος ανέφερε ότι έτρωγε πρωινό πέντε ημέρες την εβδομάδα- ωστόσο, σχεδόν το 17% ανέφερε ότι δεν έτρωγε ποτέ πρωινό. Περισσότερο από το 30 τοις εκατό ανέφερε ότι έτρωγε πρωινό λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αγόρια ήταν πιο πιθανό να τρώνε πρωινό από ό,τι τα κορίτσια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική εικόνα του σώματός τους εάν έτρωγαν τακτικά πρωινό με έναν γονέα.

Πηγές

  1. Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials
    BMJ 2019; 364 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l42
  2. Henrike Janssen, Florian Kahles, Dan Liu, Jeffrey Downey, Laura L. Koekkoek, Vladimir Roudko, Darwin D’Souza, Cameron S. McAlpine, Lennard Halle, Wolfram C. Poller, Christopher T. Chan, Shun He, John E. Mindur, Máté G. Kiss, Sumnima Singh, Atsushi Anzai, Yoshiko Iwamoto, Rainer H. Kohler, Kashish Chetal, Ruslan I. Sadreyev, Ralph Weissleder, Seunghee Kim-Schulze, Miriam Merad, Matthias Nahrendorf, Filip K. Swirski. Monocytes re-enter the bone marrow during fasting and alter the host response to infectionImmunity, 2023; DOI: 10.1016/j.immuni.2023.01.024
  3. University of Missouri-Columbia. “Eating breakfast with parents is associated with positive body image for teenagers.” ScienceDaily. ScienceDaily, 21 March 2019.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search