Σωστό μαύρισμα με σωστή τροφή

 - Uncategorized

Καλοκαίρι, μαύρισμα και διατροφή

Είστε στη παραλία; Απολαμβάνετε τη δροσιά της θάλασσας αλλά και τις (όχι πάντα αθώες) ακτίνες του ήλιου; Θέλετε αυτό το ωραίο βαθύ μαύρισμα; Αν ναι κάντε το σωστά.

Ήλιος και δέρμα

Αρχικά να ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι δεν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για να καθίσετε στον ήλιο. Και αναφέρομαι κύρια στις μεσημεριανές (12-4) εκεί που ο ήλιος πραγματικά καίει και οι άμεσες συνέπειές του είναι πιο πιθανές. Και αυτές περιλαμβάνουν το κοκκίνισμα, το έγκαυμα αλλά και τις διάφορες φωτοδερματοπάθειες.

Υπάρχουν όμως και άλλες πιο σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες που δυστυχώς προκαλούνται από την συσσωρευτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας. Σ’ αυτές ανήκουν κυρίως η φωτογήρανση (ρυτίδες, σκούρες δυσχρωμικές κηλίδες, αγγειακές βλάβες-ευρυαγγείες, γεροντική πορφύρα-πάχυνση του δέρματος κ.ά.), η ανοσοκαταστολή και κυρίως η φωτοκαρκινογένεση, που περιλαμβάνει τις ακτινικές υπερκερατώσεις και τα καρκινώματα του δέρματος.
Αυτονόητη είναι η σωστή χρήση αντηλιακών. Επιβεβλημένη η λογική έκθεση στον ήλιο. Αλλά και απαραίτητη η διατροφική παρέμβαση για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού βοηθώντας και το μαύρισμα.

Που πρέπει να εστιάσουμε;

Πρώτο και κύριο μέλημά μας το νερό και η καλύτερη ενυδάτωση. Όχι μόνο για το δέρμα μας αλλά συνολικά για τον οργανισμό μας. Λανθασμένα νομίζουμε ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να μας βοηθήσει να διορθώσουμε ραγάδες ή την ξηρασία του δέρματος μας. Η αλήθεια είναι ότι σε μια μικρή πιλοτική έρευνα φάνηκε βελτίωση στο δέρμα όταν η καθημερινή κατανάλωση ήταν 2,25 λίτρα. Βέβαια τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα και τα πιο ορατά (κυριολεκτικά) ήταν σε αυτούς που ήταν ήδη αφυδατωμένοι ή κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα νερού.

Ένα ακόμα πιο σημαντικό συστατικό είναι η βιταμίνη C. Το απαραίτητο συστατικό (μαζί με τα αμινοξέα) για την σύνθεση του κολλαγόνου. Της πρωτεΐνης που είναι το συστατικό των συνδετικών μας ιστών. Και που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσουμε έλλειψη σε βιταμίνη C. Και αυτό γιατί μπορούμε εύκολα να καλύψουμε τις ανάγκες μας με μια μέτρια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ιδανικά η κατανάλωση τους τις ζεστές μέρες θα μας δώσουν και νερό και βιταμίνη C αλλά και πολλά φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αθροιστικά όλα αυτά μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος αλλά και να συμβάλλουν στον περιορισμό των όποιων αρνητικών επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας.

Και το μαύρισμα; Τα καροτενοειδή των φρούτων και των λαχανικών θα κάνουν την περισσότερη δουλειά.

Τι τρώμε;

  • Με ένα μέτριο καρότο μπορείτε να καλύψετε το 200 % των ημερήσιων αναγκών σας σε καροτενοειδή.
  • Μπορείτε επίσης να βάλετε και μια γλυκοπατάτα στο φαγητό σας. Η γλυκοπατάτα έχει τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών σε σύγκριση με όλα τα άλλα λαχανικά.
  • Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στις σαλάτες σας κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Ξεχυλίζουν από καροτενοειδή, λυκοπένιο και φυσικά βιταμίνη C. Πλούσια γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά
  • Δροσιστείτε με πεπόνι το πεπόνι, το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο που συνδυάζει τα καροτενοειδή με την υψηλή περιεκτικότητα νερού και την βιταμίνη C. Όμορφα και νοικοκυρεμένα όλα σε ένα. Και φυσικά από δίπλα το καρπούζι. Ένα παρόμοιο πακέτο κατάλληλο για ενυδάτωση και μαύρισμα.
  • Αν πάλι δεν σας αρέσουν τα παραπάνω ή σας προβληματίζουν τα επίπεδα σακχάρου (είπαμε σε άλλο άρθρο για το καρπούζι και το πεπόνι) μπορείτε να στραφείτε στο μάνγκο που είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά με αντικαρκινική δράση όπως έχουν αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη, η αστραγαλίνη και το γαλλικό οξύ.
  • Αν πάλι δεν σας βρίσκεται πρόχειρο το εξωτικό μάνγκο στραφείτε στο πιο προσιτό ροδάκινο. Ταπεινό και πλούσιο σε κάλιο και καροτενοειδή.

Καλή, επιλεκτική διατροφή λοιπόν και καλές βουτιές. Με προσοχή όμως.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search