Στάκα με αυγά και απάκι

 - Άρθρα

Στάκα αυγό και απάκι. Ένα παραδοσιακό φαγητό

Η στάκα με αυγά και απάκι από μόνα τους στην ίδια πρόταση είναι μια πρόκληση. Πόσο δε πολύ περισσότερο όταν τα βρίσκεις και στο ίδιο πιάτο.

Ακολουθεί προκλητική ανάρτηση.

Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα να απομακρυνθούν από την οθόνη. Οι υπόλοιποι ας αναστενάξουν βαθιά.

Στάκα με αυγά και απάκι. Και πριν με κατακρίνετε αυτό το φαγητό έχει θρέψει κόσμο. Τυπικό γεύμα τα παλιά χρόνια στη Κρήτη. 

Η στάκα είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που προέρχεται από την τσίπα (πέτσα/ κρέμα) που σχηματίζεται στην επιφάνεια του αιγοπρόβειου γάλακτος, αμέσως μετά το άρμεγμα. Όταν συγκεντρωθεί μια ικανοποιητική ποσότητα κρέμας, την ζεσταίνουν, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας την συνεχώς. Η θερμική επεξεργασία επαναφέρει το υλικό σε ρευστή μορφή και τότε γίνεται η προσθήκη αλατιού, αλευριού και μικρής ποσότητας νερού.

Όταν αρχίσει να ρευστοποιείται τής προσθέτουν αλάτι, αλεύρι και ελάχιστο νερό. (Για κάθε κιλό προσθέτουν περίπου 1 κουταλάκι αλάτι, 8-9 κουταλιές αλεύρι και 1-2 κουταλιές νερό, το οποίο χρειάζεται για να διαχωριστεί το βούτυρο της. Σε αυτή τη φάση αρχίζει να ξεχωρίζει η λιπαρή φάση το στακοβούτυρο. (Όποιος έχει φάει μακαρόνια με στακοβούτυρο θα καεί στα καζάνια της διαιτολογικής κόλασης αλλά χαλάλι του θα καεί με ένα τεράστιο χαμόγελο). Το υπόλοιπο που μένει μετά την απομάκρυνση της λιπαρής φάσης είναι κύρια πρωτεΐνες και είναι η στάκα.

Σύσταση

Η ξηρή μάζα της στάκας κυμαίνεται μεταξύ του 50% και 75% κατά βάρος και το ποσοστό λίπους μεταξύ 30% και 50%.Στην στάκα αναπτύσσονται γαλακτοβάκιλλοι, όπως Λακτοβάκιλλοι, Εντερόκοκκοι, Aerococcus viridans και ο στρεπτόκοκκος ο θερμόφιλος, που είναι υπεύθυνοι για τη ζύμωση της.

Μια διαφορετική ματιά

Και εδώ αρχίζουν οι εξηγήσεις. Δικαιολογημένα κάποιοι θα σχολιάσουν ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε λιπαρά. Μπορούν να ισχυριστούν ότι κάθε μπουκιά μας φέρνει πιο κοντά στο μπαλονάκι ή ότι θα κάνουν τις εξετάσεις αίματος να αναστενάξουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα αυτά τα σχολιάζουμε στα σημερινά πλαίσια με τα σημερινά δεδομένα. Με μια διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, πολλά κορεσμένα λιπαρά (με τα πιο πολλά να έρχονται από τυποποιημένα τρόφιμα) και με λιγότερη φυτική ίνα (σε σχέση με το παρελθόν). Θα προσθέσω με έμφαση και τα σημερινά χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. 

Γιατί όλοι εστιάζουμε στο πόση ενέργεια λαμβάνουμε μέσα από τη τροφή. Ξεχνάμε όμως να δούμε πόσο δαπανά το σώμα μας μέσα από την καθημερινή κίνηση και δραστηριότητα. Αν δούμε λοιπόν το συγκεκριμένο γεύμα στο πλαίσιο της εποχής του θα διαπιστώσουμε ότι είναι ένα γεύμα που το κατανάλωναν όχι τόσο συχνά και ότι τα βασικά του υλικά είναι τρόφιμα που αποθηκεύονταν από την οικιακή παραγωγή. 

Τελικά;

Στις μέρες μας αποτελεί ένα ορεκτικό, ένα πρώτο πιάτο και όχι (όπως ήταν) ένα πλήρες γεύμα. Σε κάθε περίπτωση είναι μια επιλογή που αξίζει να δοκιμάσουμε. Και σίγουρα πολύ καλύτερη από άλλες ξενόφερτες προτάσεις φαγητού.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search