Σταμάτα να μετράς τις θερμίδες

 - Άρθρα

Είναι το μέτρημα των θερμίδων η λύση;

Για πολλούς ένα πρόγραμμα διατροφής ξεκινάει και τελειώνει στο πόσες θερμίδες καταναλώνει στη διάρκεια της ημέρας.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλη η διαδικασία υπολογισμού των θερμίδων που περιέχονται στα τρόφιμα γίνεται αυτοσκοπός και στόχος της προσπάθειας.

Οι θερμίδες δεν είναι τίποτα άλλο από μία μονάδα μέτρησης. Εκφράζει το ποσό της ενέργειας που μπορεί ένα τρόφιμο να αποδώσει στον οργανισμό. Όμως τα τρόφιμα εκτός από ενέργεια, περιέχουν και θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι αναγκαία για την λειτουργία του οργανισμού μας.

Μένοντας εγκλωβισμένοι στη λογική της καταμέτρησης των θερμίδων, κυριολεκτικά χάνουμε το δάσος και βρίσκουμε το κλαδί. Γιατί η θρεπτική αξία των τροφίμων δεν περιορίζεται στις περιεχόμενες θερμίδες αλλά στο πόσα και ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποδώσουν στον οργανισμό μας.

Ένα παράδειγμα

Για παράδειγμα το ελαιόλαδο. Ναι είναι σημαντική πηγή λιπαρών και όπως γνωρίζουμε το ένα γραμμάριο λίπους αποδίδει εννέα θερμίδες. Όμως ταυτόχρονα είναι και πηγή μονοακόρεστων και ένα από αυτά είναι το ελαϊκό οξύ. Το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη καρδιαγγειακών ή αυτοάνοσων νοσημάτων. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε σε μορφή α-τοκοφερόλης. Που έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) στο αίμα. Παρόμοια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο ελαιόλαδο με πολλαπλά οφέλη για τη υγεία..

Εστιάζοντας λοιπον μοναδικά στο θερμιδικό περιεχόμενο, το ελαιόλαδο είναι ένα πρόβλημα για το ενεργειακό ισοζύγιο. Και σε ένα βαθμό ισχύει εφόσον υπάρχει υπερβολική κατανάλωσή του. Όμως η αλήθεια είναι ότι χάρη σε αυτό μπορούμε να έχουμε πολλά χρήσιμα και κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Όπως και κάποιος δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα κομμάτι τούρτα 400 θερμίδων έχει την ίδια θρεπτική αξία με μία σαλάτα αντίστοιχης θερμιδικής αξίας.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search