Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

 - Άρθρα

Οι αγορές τροφίμων με στρατηγική και πλάνο μπορούν να σας βοηθήσουν

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν λίστα για να κάνουν τις αγορές τροφίμων είναι άτομα που και έχουν καλές διατροφικές συνήθειες αλλά και συχνά έχουν υγιές σωματικό βάρος (1). Αν μάλιστα παράλληλα ο καταναλωτής διαβάζει και την διατροφική ετικέτα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει κανονικό σωματικό βάρος. (2)

Βέβαια η διαδικασία των αγορών είναι μια περιπέτεια και πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να αποκλίνει από τη λίστα και να μπει στο πειρασμό να δοκιμάσει κάποια λιχουδιά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η βιομηχανία τροφίμων παράγει νέα προϊόντα και οι επιλογές μας διαρκώς αυξάνονται, οπότε δεν είναι κακό κάποιος να έχει μια άποψη από «πρώτο χέρι» για ένα νέο τρόφιμο ή προϊόν.

Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από το να παίζει με τη φωτιά και να βάζει τον εαυτό του σε πειρασμό να δοκιμάσει ή να αγοράσει τρόφιμα που δεν χρειάζεται. Να 5 απλοί κανόνες για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές.

  1. Τον πρώτο τον είπαμε. Κάντε μια λίστα αγορών και μείνετε σε αυτή. Αυτό θα σας περιορίσει σημαντικά σε ένα συγκεκριμένο εύρος αγορών
  2. Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα φαγητού ΠΡΙΝ πάτε για αγορές. Και το βασικότερο σχεδιάστε το με βάση την χρησιμοποίηση ΝΩΠΩΝ προϊόντων περιορίζοντας όσο μπορείτε την χρήση τυποποιημένων.
  3. Αποφύγετε τους διαδρόμους με τους πειρασμούς. Ο διάδρομος με τα γλυκίσματα, τα μπισκότα και τις σοκολάτες υπάρχει, αλλά αυτά τα προϊόντα δεν είναι για να αποτελέσουν το κύριο σας γεύμα
  4. Εστιάστε πάντα στο τι έχετε χρειάζεστε άμεσα, με ορίζοντα την εβδομάδα. Δεν είναι ανάγκη να γεμίσετε τα ντουλάπια σας με προϊόντα που ΜΠΟΡΕΙ να χρειαστείτε.
  5. Βάλτε ένα όριο στο ποσό που θα ξοδέψετε. Όχι, δεν μιλάμε για τσιγγουνιά αλλά με αυτό το τρόπο, ακόμα και αν αποφασίσετε να πάρετε το κάτι παραπάνω δεν θα υπερβείτε κάποιο όριο.

Πηγές

1. Dubowitz T, Cohen D, Huang C, Beckman R, Collins R. Using a grocery list is associated with a healthier diet and lower BMI among very high-risk adults. J Nutr Educ Behav. May-Jun 2015;47(3):259-64. doi:10.1016/j.jneb.2015.01.005
2. Maria L. Loureiro, Steven T. Yen, Rodolfo M. Nayga Jr. The effects of nutritional labels on obesity. Agricultural Economics, 2012; 43 (3): 333 DOI: 10.1111/j.1574-0862.2012.00586.x

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search