Πόσο είναι το ένα κιλό βάρος;

 - Άρθρα

Όταν πηγαίναμε σχολείο μαθαίναμε, στα πρώτα χρόνια, βασικές έννοιες. Όπως για παράδειγμα ότι 1 + 1 = 2 και ότι 2 + 2 = 4. Μαθαίναμε επίσης ότι η Γη είναι σφαιρική και ότι γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Μάθαμε επίσης ότι μία ώρα είναι εξήντα λεπτά και ότι το ένα κιλό είναι 1000 γραμμάρια και δεν μπορεί να είναι παραπάνω ή παρακάτω.

Τι μάθαμε

Ειδικά για το βάρος, στις σχολές Διατροφής και Διαιτολογίας διδαχτήκαμε να βλέπουμε λίγο παραπέρα από αυτό. Μάθαμε ότι ένα κιλό σωματικού βάρους είναι πολλά πράγματα μαζί. Νερό λίπος, μυϊκή μάζα, οστά. Που όλα μαζί αθροιστικά δίνουν πάλι το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα κιλό.

Διδαχθήκαμε επίσης ότι η απώλεια ενός κιλού σωματικού βάρους στη ζυγαριά δεν σημαίνει αυτόματα και απώλεια ενός κιλού λίπους. Το αντίθετο μάλιστα. Μας τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτό το (χαμένο) κιλό “αποτελείται” από διαφορετικά “υλικά”. Λίγο πολύ όλα τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν. Επίσης κατανοήσαμε ότι η ”σύνθεση” αυτού του κιλού μπορεί να διαφέρει από βδομάδα σε βδομάδα. Και ότι σε κάθε περίπτωση όμως το ένα κιλό σαν βάρος παραμένει ένα κιλό!

Διδαχθήκαμε τρόπους εκτίμησης του σώματος. Μάθαμε φόρμουλες υπολογισμού του ιδανικού βάρους. Προόδευσε και η επιστήμη και παρουσιάστηκαν νέες συσκευές (λιπομετρητές) που μας βοηθούν να ανιχνεύσουμε τόσο τη σύνθεση του σώματος αλλά και την όποια απώλεια. Πάντα όμως το ένα κιλό παραμένει ένα κιλό.

Τι παραμύθια πουλάνε

Εκτός όμως από την περίπτωση των “ειδικών” των πωλητών γνωστής αλυσίδας προώθησης προϊόντων. Εκεί που οι νόμοι της επιστήμης, της φύσης παύουν να υπάρχουν.

Είναι άπειρες οι κοινοποιήσεις από “ειδικούς” που θεωρούν ότι αυτό που φεύγει από πάνω είναι αυτόματα και λίπος και ότι η απώλεια της ζυγαριάς είναι και απώλεια λίπους. Μερικοί βέβαια το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Σε μια άλλη διάσταση. Σε αυτή που μέσα σε 4 μέρες κάποιος μπορεί να χάσει 2,7 κιλά στη ζυγαριά και ταυτόχρονα 7,2 (ναι τα 7,2 !) λίπος. Εδώ πλέον το ένα κιλό παύει να είναι το κλασσικό κιλό και πάει σε μια άλλη διάσταση, πιθανά μεταφυσική.

Αυταπόδεικτα ο ισχυρισμός είναι εξωφρενικός (όχι για τους πωλητές γνωστής αλυσίδας προώθησης προϊόντων από κάθε λογής μη ειδικό) και δεν στέκει. Πιθανότατα να μην στέκουν και άλλα πράγματα.
Ας δούμε όμως και τον ισχυρισμό της απώλειας 2,7 κιλών στη ζυγαριά τι μπορεί να είναι.

Ξέρουμε καλά (δεν σηκώνει συζήτηση) ότι τα 1000 γραμμάρια λίπους αποδίδουν 9000 Kcal. Και ότι τα 1000 γραμμ μυϊκού ιστού αποδίδει 4000 θερμίδες όπως επίσης και το ίδιο ποσό θερμίδων αποδίδεται από 1000 γραμμ υδατάνθρακα. Θυμίζω πάλι ότι 1000 γραμμάρια είναι ένα κιλό και ότι ένα κιλό παραμένει (σε αυτό το πλανήτη) ένα κιλό. (τα ξαναγράφω για να μην τα ξεχάσουμε ή πάθουμε αυτό που παθαίνουν οι πωλητές γνωστής αλυσίδας προώθησης προϊόντων από κάθε λογής μη ειδικό).

Ξέρουμε καλά (οι επιστήμονες υγείας όχι οι πωλητές γνωστής αλυσίδας προώθησης προϊόντων από κάθε λογής άσχετο) ότι η απώλεια ενός κιλού σωματικού βάρους κατά μέσο όρο είναι 7.500 Kcal ΧΙΛΙΟΘερμίδες. Και ότι αυτό για να συμβεί πρέπει να υπάρχει ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ (αυτό που τρώμε δηλαδή) ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ (αυτό που καίμε δηλαδή) 7.500 Kcal.

Απλά μαθηματικά

Πάμε τώρα στη παραπάνω περίπτωση όπου η απώλεια των 2,7 κιλών, αν δεχτούμε ότι έγινε ακολουθώντας το μέσο όρο θα προκύψει από μία διαφορά πρόσληψης κατανάλωσης 20.250 Kcal. δηλαδή την ημέρα κάτι λίγο παραπάνω από 5000 θερμίδες.

Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις. Ή ότι κάθε μέρα δεν έτρωγε ΤΙΠΟΤΑ και έτρεχε σαν την παλαβή σε δρόμους και λαγκάδια ή ότι έτρωγε κάτι και έπινε ζουμί και έτρεχε ακόμα πιο πολύ σαν την παλαβή σε δρόμους και λαγκάδια. Γιατί πρακτικά αυτές οι διαφορές μπορεί κάποιος να τις δει σε αθλητές επιδόσεων.

Εκτός και αν αυτό που χάθηκε είναι ΑΠΛΑ ΝΕΡΟ που και αυτό έχει φυσικά βάρος.
Τώρα για το πως 2,7 κιλά στη ζυγαριά είναι 7,2 κιλά λίπος, κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει.
(αφήνω ασχολίαστο το χοντρό δούλεμα στα μούτρα του ανυποψίαστου καταναλωτή)

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search