Γιατί πρέπει να διαβάζεις τη διατροφική ετικέτα.

 - Άρθρα

διατροφική ετικέτα

Μερικές φορές η διατροφική ετικέτα μπορεί να αποκαλύψει πολλά. Να μια πρόσφατη εμπειρία μου με κάποια μικρά μπισκότα.

Είναι ωραίο να ξέρεις ότι σε αγαπούν και ότι σε σκέφτονται οι φίλοι σου. Ειδικά όταν σου φέρνουν ένα εκλεκτό κέρασμα δώρο από το εξωτερικό. Σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου. Τώρα θα μου πεις να είσαι διαιτολόγος και να σου φέρουν οι άλλοι δώρο γλυκό αυτό είναι κάτι περίεργο. Αλλά στη δική μας περίπτωση, και ειδικά με μένα που τους πειράζω διαρκώς, θα έλεγα ότι είναι αναμενόμενο.

Όπως και να έχει το δώρο είναι δώρο και πριν το ανοίξω να το απολαύσουμε μαζί με τη φίλη που κάνει πρόγραμμα διατροφής, έριξα μία κλεφτή ματιά στη διατροφική ετικέτα. Η παραίνεση της να φάμε ένα για να απολαύσουμε το μικρό μπισκοτάκι, σύντομα άλλαξε όταν είδε τι γράφει η διατροφική σύσταση. Γιατί μπορεί το μπισκότο να ήταν μικρό στο μάτι αλλά θρεπτικά ήταν αρκετά μεγάλο και γεμάτο. Ένα τόσο δα μικρό μπισκότο περιέχει 88 θερμίδες και ούτε λίγο ούτε πολύ τα έξι μπισκότα αποδίδουν κοντά στις 529 θερμίδες και περιέχουν 30 γραμμάρια λίπους, αν πάμε και στη ζάχαρη τότε έχουμε 58,2 γραμμάρια.

Τι ψυχή έχει ένα μπισκότο;

Θα μου πείτε τι ψυχή έχει ένα μπισκότο; Και πόσο διαφέρουν αυτά από άλλα που συναντούμε στην ελληνική αγορά; Και ψυχή έχει και παρόμοια μπορούμε να βρούμε στα ράφια των καταστημάτων που αγοράζουμε τρόφιμα. Και όλοι πολλές φορές έχουμε κάνει το ίδιο λάθος. Να θεωρήσουμε ότι το μικρό μέγεθος σημαίνει αυτόματα και λίγες θερμίδες ή ελάχιστα λιπαρά ή μικρή ποσότητα ζάχαρης. Πού όμως δεν είναι έτσι.

Είναι αυτός ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει μία προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους;  Ξεκάθαρα όχι με κάθε σιγουριά και βεβαιότητα. Ένα μπισκότο ή ακόμα και δύο δεν θα φέρουν την καταστροφή. Ούτε θα ακυρώσουν την προσπάθεια μίας ημέρας ή μιας εβδομάδας ή ενός ολόκληρου μήνα. Όμως το ζήτημα είναι κάποιος να καταλάβει ποιο είναι το όριο. Γιατί ναι μεν υπάρχει ένα θέμα με το θρεπτικό περιεχόμενο αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς δεν ξέρουμε τα όριά μας ή δεν βάζουμε τα σωστά όρια.

Σαν συμπέρασμα

Και πάλι το ξαναλέω. Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο στη διατροφή μας θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τρώμε. Αλλά και πόσο από αυτό μπορούμε να φάμε και με ποια συχνότητα μπορούμε να το φάμε.

Όπως και να έχει το μπισκοτάκι ήταν πεντανόστιμο κι ας είχε τις ίδιες περίπου θερμίδες που είχε ένα φρούτο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα που θα το συζητήσουμε κάποια άλλη φορά.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search