Το φαγητό στις γιορτές είναι εχθρός ή φίλος;
Μετρώντας αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, μερικοί που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής, βιώνουν εσωτερικά μια αυξημένη ανησυχία. Για το πώς θα διαχειριστούν το θέμα των γευμάτων. Αλλά όχι μόνο για αυτό, αλλά και το πώς θα μπορέσουν να “συνυπάρχουν” με τόσο φαγητό γύρω τους. Γιατί δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν μέσα τους αν είναι φίλος ή εχθρός;
Μερικές φορές η αγωνία μπορεί να είναι δικαιολογημένη όταν θυμούνται παλαιότερες συμπεριφορές. Κατά βάση όμως είναι χωρίς λόγο, γιατί διαρκώς βρισκόμαστε με φαγητό στο σπίτι. Πώς μπορεί κάποιος να ξεφύγει από αυτό το άγχος; Ποια είναι η σωστή διαχείριση του θέματος χωρίς υπερβολές και ακραίες επιλογές; (Τρώω τα πάντα ή τίποτα)
Φίλος ή εχθρός;
Αρχικά ξέρουμε ότι το φαγητό δεν είναι ούτε εχθρός ούτε φίλος. Είναι το μέσο με το οποίο ο οργανισμός μας θα πάρει από το περιβάλλον τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Φυσικά ξέρουμε καλά ότι το φαγητό έχει συνδεθεί με την κοινωνική μας ζωή. Αυτό όμως δεν αναιρεί τον πρωταρχικό του ρόλο.
Όταν βρισκόμαστε σε ένα σπίτι γεμάτο φαγητά ή στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και γλυκά, θα πρέπει να ξέρουμε ότι συγκεκριμένες στιγμές καταναλώνουμε το φαγητό. Και αυτό γίνεται όταν πεινάμε. “Μα το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι καταναλώνουμε τροφή όταν δεν πεινάμε”. Σωστά και για αυτό πριν καταναλώσουμε κάποια τροφή θέτουμε στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα. “Πεινάς;”
Για παράδειγμα πριν ανοίξετε την πόρτα του ψυγείου αποφασισμένοι να φάτε εκείνο το κομμάτι του γλυκού ρωτήστε τον εαυτό σας “τώρα πραγματικά πεινάς;” Σίγουρα κάποιος μπορεί εκείνη τη στιγμή και εφόσον ειλικρινής να προσδιορίσει αν πραγματικά πεινάει ή όχι.
Και τι κάνουμε
Αλλά ας υποθέσουμε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και ότι αυτό το κομμάτι γλυκό που βρίσκεται μέσα στο ψυγείο θα καταναλωθεί. Φάτε το γλυκό (ή το οποίο φαγητό) με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να το απολαύσετε πραγματικά. Να το φάτε και όχι να το καταπιείτε. Απολαύστε το με μικρές μπουκιές μασώντας καλά, δίνοντας την ευκαιρία στις γεύσεις και τα αρώματα να ικανοποιήσουν τις αισθήσεις σας. Δώστε διάσταση σε αυτό το γεύμα χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από αυτό.
Ας ξεκινήσουμε με μια υπόθεση. Είστε από αυτούς με την κακή συνήθεια να τρώνε στο πόδι ή να τρώτε πάρα πολύ γρήγορα. Απλά ξεκινήστε τον κανόνα να τρώτε πάντα καθιστοί. Ακολουθώντας μία διαδικασία. Όπως να πλύνετε πρώτα τα χέρια σας πριν το φαγητό, να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν φάτε κάτι και πάντοτε να τρώτε το γεύμα σας μέσα σε ένα συγκεκριμένο πιάτο. Όλη αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα βάθος χρόνου στην κατανάλωση της τροφής.
Αφήνω για το τέλος μία μικρή συμβουλή που δείχνει πώς μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που τρώει. Όση ώρα τρώτε το φαγητό προσπαθήστε να αναλύσετε στο μυαλό σας τι περιέχει και ποια υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι πραγματικά αυτό που τρώτε και πόσο θρεπτικό είναι αυτό για σας. Και να θυμάστε ότι το ζητούμενο δεν είναι να νιώσετε ενοχή από την κατανάλωση της τροφής αλλά να κατανοήσετε για ποιο λόγο τρώμε το φαγητό. Και φυσικά να την απολαύσετε.