Ξυλιτόλη. Είναι επικίνδυνη;

 - Άρθρα

Η ξυλιτόλη είναι μια σακχαρο-αλκοόλη (πολυόλη) που μοιάζει και έχει τη γεύση της ζάχαρης, αλλά έχει λιγότερες θερμίδες και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και άλλες παρενέργειες.

Είναι οργανική ουσία με χημικό τύπο (CHOH)3(CH2OH)2, και απαντάται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Οι άνθρωποι παράγουν ακόμη και μικρές ποσότητες μέσω του φυσιολογικού μεταβολισμού.

Η ξυλιτόλη έχει παρόμοια γλυκύτητα με την κανονική ζάχαρη, αλλά περιέχει 40% λιγότερες θερμίδες:

  • 4 θερμίδες ανά γραμμάριο
  • Ξυλιτόλη: 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο

Η εμπορική της συσκευασία είναι με τη μορφή λευκής, κρυσταλλικής σκόνης.

Η ξυλιτόλη περιέχει μηδενική φρουκτόζη και έχει αμελητέες επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) της ξυλιτόλης είναι μόνο 7, ενώ της κανονικής ζάχαρης είναι 60-70 και περιέχει 40% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό μήνυμα για όσους έχουν παραπάνω βάρος ή πάσχουν από προδιαβήτη, διαβήτη ή άλλα μεταβολικά νοσήματα. Τα ευρήματα σε πειράματα σε ποντικούς το υποστηρίζουν.

Παρενέργειες και δοσολογία

Η ξυλιτόλη είναι γενικά καλά ανεκτή, αλλά ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες στο πεπτικό σύστημα όταν καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολυόλες μπορεί να τραβήξουν νερό στο έντερό σας ή να ζυμωθούν από τα βακτήρια του εντέρου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Με το πέρασμα του χρόνου μάλλον υπάρχει μια προσαρμογή στη κατανάλωσή τους και έτσι γίνεται ανεκτή.

Προσοχή όμως, αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή δυσανεξία στις FODMAPs, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της και είναι πολύ πιθανό να πρέπει να την αποφύγετε εντελώς.

Μελέτες

Είναι μια σχετικά ασφαλής στη κατανάλωση ουσία. Αν και υπάρχουν διφορούμενα αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1,5 κιλά ξυλιτόλης το μήνα. Η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη πάνω από 30 κουταλιές της σούπας (400 γραμμάρια). Δεν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις.

‘Αλλη πρόσφατη μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. Σε αυτή εξετάστηκαν δεδομένα από 300 άτομα σε ΗΠΑ και ΕΕ, για μια περίοδο 3 ετών. Βρέθηκε ότι τα άτομα με την υψηλότερη ποσότητα ξυλιτόλης στο πλάσμα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόβλημα με την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία τους.

Φυσικά όπως τόνισαν οι ερευνητές αυτό δεν σημαίνει ότι η ξυλιτόλη είναι τοξική αλλά ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες και περισσότερες έρευνες για την μακροχρόνια και εκτεταμένη χρήση της.

Πηγές

Recent Posts

Start typing and press Enter to search