Όσπρια με δημητριακά
Όσπρια με δημητριακά. Το κρέας του φτωχού
Στη μεγάλη διατροφική μας πορεία σαν ανθρώπινο είδος, έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Ξεκινήσαμε αναζητώντας τροφή στα κλαδιά και στις ρίζες των φυτών, μάθαμε να τιθασεύουμε την φωτιά και να μαγειρεύουμε το κρέας. Σήμερα αναζητούμε περίτεχνους μαγειρικούς συνδυασμούς υλικών αναζητώντας γευστικές ισορροπίες. Η αλήθεια είναι όμως ότι πάντα το ζητούμενο είναι ένα. Η ισορροπία και η επάρκεια των θρεπτικών συστατικών.
Αυτή που θα εξασφαλίσει στο σώμα μας όλα τα υλικά σε αναλογία τέτοια ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε άμεσες και μακροχρόνιες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Και εδώ η επιστημονική γνώση, επιβεβαιώνει τις παμπάλαιες διατροφικές επιλογές.
Η τροφή των φτωχών
Τα όσπρια και τα δημητριακά αποτελούν μέχρι τις μέρες μας, βασικό συστατικό της διατροφής πολλών ανθρώπων σε όλο το πλανήτη. Τρόφιμα που παράγονται από την καλλιέργεια της γης, θεωρούνταν φθηνή τροφή ειδικά για τις χαμηλότερες κοινωνικά και οικονομικά τάξεις. Το κρέας ήταν προνόμιο των πλουσίων και των ταξικά ανώτερων, τα όσπρια, το κριθάρι και τα δημητριακά ήταν το βασικό τρόφιμο των φτωχών. Το κρέας και τα προϊόντα του εφόσον δεν επεξεργάζονταν με κάποιο τρόπο, έπρεπε γρήγορα να καταναλωθούν, τα όσπρια και τα δημητριακά, μπορούσαν να αποθηκευτούν σε βάθος χρόνου.
Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια και μέσα από την βιομηχανική επανάσταση να γίνει εύκολη και προσιτή η τυποποίηση πολλών τροφών. Η επεξεργασία και η κονσερβοποίηση έδωσε παράταση ζωής σε πολλά τρόφιμα όμως το βασικό ζητούμενο, η επαρκής διατροφή με χαμηλό κόστος, παρέμενε σαν βασική προτεραιότητα.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ακόμα και στη φάση της ανάπτυξης, τα όσπρια και τα δημητριακά ήταν το “κρέας των φτωχών” και όπως η επιστημονική έρευνα έδειξε είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμασταν για την επιβίωσή μας.
Ο μαγικός συνδυασμός
Και οι δύο ομάδες τροφίμων έχουν 3 κοινά χαρακτηριστικά. Άφθονη φυτική ίνα, μηδενική χοληστερόλη και ελάχιστα λιπαρά αλλά και πρωτεΐνη.
Οι πρωτεΐνες είναι χημικά μόρια (συνήθως) μεγάλου μήκους που περιλαμβάνουν μικρότερα κομμάτια τα αμινοξέα. Φανταστείτε λοιπόν πολύχρωμες χάντρες (20 διαφορετικά είδη) που μεταξύ τους όταν τοποθετηθούν στη σειρά μπορούν να δώσουν ένα συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης. Μερικές φορές βέβαια στις πρωτεΐνες προσκολλώνται και άλλα συστατικά αλλά το σημαντικό δομικό συστατικό είναι τα αμινοξέα. Κάποια από αυτά δεν μπορούμε να τα συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα πάρει από τη τροφή. Αυτά είναι 9 στον αριθμό και στο σύνολό τους ταυτόχρονα βρίσκονται στο κρέας, το γάλα, τα αυγά και τα ψάρια. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τα όσπρια και στα δημητριακά. Με ένα μαγικό τρόπο όμως τα αμινοξέα δημητριακών και των οσπρίων παντρεύονται και συμπληρώνουν τα αμινοξέα της άλλης.
Σε όλο το πλανήτη μπορούμε να δούμε αυτό το πάντρεμα. Το ρύζι με φασόλια στη κίνα, τις φακές ή ρεβίθια με ρύζι στη μεσόγειο. Ο απλός ταπεινός συνδυασμός που δίνει καθημερινά γεύματα χαμηλού κόστους και υψηλής διατροφικής αξίας.
Αν λοιπόν θέλετε να έχετε μια πλούσια γεύση και ένα εξίσου πλούσιο θρεπτικό περιεχόμενο, μην διστάσετε να πειραματιστείτε. Αναμείξτε διαφορετικά τρόφιμα. Ακόμα και αυτή η απλή σαλάτα με το χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, την πολύ φυτική ίνα και τα χαμηλά λιπαρά, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό θρεπτικό γεύμα.