Τα μαυρομάτικα για μια ακόμα φορά

 - Άρθρα

τρώγονται και σαν σαλάτα

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μια αγαπημένη μου επιλογή οσπρίων. Και γιατί δεν θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία (το καλό μούλιασμα πριν το μαγείρεμα) αλλά και γιατί μπορείς να τα βρει κάποιος εύκολα με διαφορετικές παρασκευές και μαγειρέματα.

Προσωπικά προτιμώ να τα βάζω στη σαλάτα μου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τρώω και τη σούπα τους. Ειδικά όταν βλέπω κάποιο εστιατόριο να τα συμπεριλαμβάνει στο κατάλογο του τότε αυτόματα η παραγγελία ξεκινάει από εκεί.

Το όσπριο

Σαν όσπριο (όπως και τα υπόλοιπα) περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του φυλλικού οξέος και του μαγγανίου. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την πέψη και να τροφοδοτήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Ένα φλιτζάνι μαυρομάτικα (μαγειρεμένα) αποδίδει 160 θερμίδες με ελάχιστη ποσότητα λίπους (0,6 g) αρκετή ποσότητα υδατάνθρακα (33,5 g) και 5,2 g πρωτεΐνης.

Καλή πηγή μαγγανιού 41% της DV και βιταμίνης Α (44% της DV ) αλλά και 52% της DV για το φυλλικό.

Η περιεκτικότητα τους σε φυτική ίνα (8,3 γραμμ) αλλά και το υψηλό ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων τα κάνουν μια καλή επιλογή για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής για την απώλεια βάρους, Από την άλλη το σημαντικό τους περιεχόμενο σε διαλυτές φυτικές ίνες βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Αν κάτι πρέπει να προσθέσουμε σε όλα αυτά είναι και η σημαντική παρουσία της βιταμίνης Α. Ένα σημαντικό βοήθημα για την καλή όραση.

Μαγειρεμένα

Προσωπικά όπως σας είπα τα προτιμώ σε σαλάτα. Με πολλά ψιλοκομμένα λαχανικά, λίγο καλαμπόκι, αρκετές πολύχρωμε πιπεριές και φασολάκια βραστά.

Τώρα όσοι θέλουν να τα μαγειρέψουν, η διαδικασία είναι πανεύκολη

Σοτάρουμε ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1-2 κομμένα σε κομμάτια καρότα. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα φασόλια (1,5 φλιτζάνι τσαγιού ή μια μεγάλη κούπα νες καφέ) και βάζουμε ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα ντομάτα κομμενη). Συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό μέχρι να τα σκεπάσουμε, αλάτι πιπέρι. Βράζουμε και μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά περιοδικά μέχρι να χυλώσουν και να είναι έτοιμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε χλιαρό νερό στην πορεία. Αφήνω για το τέλος την προσθήκη του λαδιού, περίπου μια κουταλιά ανά μερίδα.

Τα προτιμώ καλά χυλωμένα αλλά αυτό είναι ένα θέμα προσωπικής προτίμησης.

Όχι δεν υπάρχει φωτογραφία από το πιάτο… Ναι τα έφαγα ομολογώ πριν βγάλω φωτογραφία.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search