Χόρτα σαν σαλάτα. Γιατί όχι;

 - Άρθρα

Τα χόρτα σαν σαλάτα

Ακόμα θυμάμαι τα παράπονα που έκανα στη μάνα μου σαν παιδί, κάθε φορά που μας σερβίριζε αντί για σαλάτα, ένα πιάτο χόρτα.

Οι διαμαρτυρίες έφταναν στο αποκορύφωμα όταν έπρεπε πρώτα να φάμε τα χόρτα μας και μετά να φάμε το φαγητό μας. Τα δάκρυα κύλαγαν στα μάγουλα, το στόμα μπούκωνε, οι μπουκιές κατέβαιναν με δυσκολία, αλλά το πιάτο άδειαζε.

Τα χρόνια πέρασαν και τα χόρτα έγιναν συνήθεια. Λίγο η πίεση της μητέρας, κάτι οι δικές μου δοκιμές, “ίσιωσα”. Τα πολλά και διάφορα χόρτα με λαδάκι και μπόλικο λεμονάκι, έγιναν η δεύτερη επιλογή σαν σαλάτα πολλές φορές και η μοναδική.

Τα χόρτα

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη βρώσιμων χόρτων. Αρκετά από αυτά καλλιεργούνται πλέον συστηματικά και τα βρίσκουμε εύκολα στο πάγκο της λαϊκής ή του μανάβη.

Συνολικά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής ίνας και νερού. Συμβάλλοντας έτσι τόσο στη καλή λειτουργιά του πεπτικού όσο και στη μείωση του αισθήματος της πείνας. Περιέχουν σημαντική ποσότητα από μέταλλα (σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου) και βιταμίνες (Κ, C, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β) με προεξέχουσα την παρουσία της βιταμίνης Κ.

Για να ευλογήσω και τα γένια μου (σαν Κρητικός). Υπάρχει και το σταμναγκάθι. Ένα είδος ραδικιού που καταναλώνεται και ωμό, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό χορταρικό. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε γλουταθειόνη ένα επίσης εξαιρετικό αντιοξειδωτικό παράγοντα. Περιέχει επίσης και ω3 λιπαρά οξέα.

Επειδή τα καταναλώνουμε μετά από βράσιμο καλό είναι το πλύσιμο αλλά και το βράσιμο να μην είναι παρατεταμένο αλλά ούτε και να παραμένουν μέσα σε νερό. Τα υδατοδιαλυτά συστατικά χάνονται και μειώνεται η θρεπτική τους αξία. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και καταναλώνουν και το ζωμό που προκύπτει μετά το βρασμό, αλλά αυτό είναι μια προσωπική προτίμηση του καθενός.

Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν στις παραγγελίες μας στη ταβέρνα ή στις αγορές μας στα λαχανικά στις λαϊκές ή στο μανάβη τα χόρτα.
Μπορεί εμφανισιακά να υστερούν στις εντυπωσιακές πολύχρωμες σαλάτες, όμως δεν υπολείπονται σε τίποτα σε θρεπτικά συστατικά.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search