Δεν θέλει κόπο, θέλει φαντασία για το φαγητό του παιδιού

 - Άρθρα

10 Reasons Your Child Isn't Eating at Meals (and What to Do!)

Δεν τρώνε τα παιδιά σας λαχανικά; Δεν πλησιάζουν στο τραπέζι αν δεν υπάρχει κρέας; Σας ψήνουν κανονικά σε σιγανή φωτιά και θέλουν κάτι από έξω; Βάλτε την φαντασία σας και δώστε τους μια άλλη παρουσίαση.

Και για να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Όσοι έχουμε μικρά παιδιά το έχουμε λίγο ή πολύ ζήσει. Όταν είναι να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο συνήθως προβάλλουν μία αντίσταση. Που πολλές φορές καταλήγει σε μόνιμη στάση και συμπεριφορά απέναντι σε κάποια διατροφική επιλογή.

Νεοφοβία

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει ονομασία Και λέγεται νεοφοβία. Μπορείτε να διαβάσετε πιο αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο ειδικά όσοι είστε γονείς μικρών παιδιών.

Τώρα βέβαια εσείς που έχετε μεγαλύτερα παιδιά και πού δυσανασχετούν στο να δοκιμάσουν κάποιο καινούργιο φαγητό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Γιατί μπορεί όταν τους πρώτο παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα γεύμα παραδείγματος χάρη φακές ή φασόλια ή μελιτζάνες ή φασολάκια ή ακόμα και το ψάρι, αυτό που δοκίμασαν για πρώτη φορά να μην τους άρεσε.

Το γιατί έχει πολλές αιτίες. Μπορεί αυτό που είδαν να μην τους άρεσε οπτικά. Ή η μυρωδιά του να μην ήταν θελκτική. Μπορεί ακόμα και όταν το έβαλαν για πρώτη φορά στο στόμα τους να ήταν πολύ ζεστό και να ζεματίστηκαν. Όποιος και να ήταν ο λόγος η πρώτη επαφή ήταν αρνητική.

Οι γονείς

Δυστυχώς συνήθως οι γονείς έχουν την τάση μετά την πρώτη ή την δεύτερη απόπειρα εισαγωγής μιας τροφής να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και γιατί να προσπαθούν να συστήσουν αυτή την τροφή να επιλέξουν να την απομακρύνουν τελείως από το πρόγραμμα φαγητού της οικογένειας Μπορούν όμως να δοκιμάσουν διαφορετικές παρασκευές και διαφορετικές παρουσιάσεις. Για παράδειγμα οι κλασικές φακές αντί να γίνουν σούπα μπορούν να μετατραπούν σε μία πάρα πολύ ωραία σαλάτα με πολλά λαχανικά. Τα αντιπαθητικά και άνοστα κολοκυθάκια μπορούν να ντυθούν με μία δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και να συνοδευτούν από άλλα λαχανικά.

Σε αυτή την περίπτωση οι αντί παθητικές μελιτζάνες, αντί να γίνουν μπριάμ ή μελιτζάνες κατσαρόλας γιαχνί, μπήκαν στο φούρνο μαζί λίγη ντομάτα και χαλούμι. Τα ίδια περίπου υλικά, αλλά διαφορετικά σερβιρισμένα. Και ο “δύσκολος” της παρέας πείστηκε να δοκιμάσει και τελικά να καταναλώσει όλη την μερίδα του.

Είπαμε δεν θέλει κόπο, θέλει φαντασία . Άντε και λίγη επιμονή.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search