Ελληνικό παραδοσιακό καφέ για μακροζωία

 - Άρθρα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα πρωινό ξεκίνημα με ένα φλιτζάνι καφέ. Όμως μιλάμε για Ελληνικό παραδοσιακό καφέ. Αυτόν που σιγοβράζουμε στο μπρίκι μας.

Δεν είναι ο χρόνος που περνάς και οργανώνεις τη σκέψη σου και τη δουλειά της ημέρας. Είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση του και αποτυπώνονται στις επιδημιολογικές μελέτες. Όπως αυτή που ανέδειξε τα διατροφικά στοιχεία που οδηγούν στην μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας. Το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη – συνολικά 142 άτομα άνω των 65 ετών – πίνουν καθημερινά ένα φλιτζάνι Ελληνικό καφέ. Ναι, ένα απλό φλιτζάνι Ελληνικό καφέ.

Γιατί είναι ξεχωριστός;

Για το καφέ γνωρίζουμε ότι περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Η καφεΐνη στον καφέ αυξάνει επίσης τη διεγερτική νορεπινεφρίνη καθώς και τη χημική ουσία ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας, η οποία σας βοηθάει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και οξυδερκείς καθώς γερνάτε.

Ποια η διαφορά του σε σχέση με τους υπόλοιπους καφέδες; Απλά είναι αλεσμένος και ελαφρά καρβουδισμένος. Ο τρόπος παρασκευής του, με το βράσιμο, συμβάλλει στη διατήρηση των αντιοξειδωτικών ουσιών. Επίσης η καφεΐνη που περιέχεται σε αυτόν είναι τόσο όσο να ωφελεί τον οργανισμό χωρίς να ξεπερνάει τα όρια. Σκεφτείτε ότι μια κούπα αμερικάνικο καφέ έχει περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι Ελληνικό καφέ.

Και πως λειτουργεί

Ο ελληνικός καφές, όπως φαίνεται, βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα επενδύουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής, της αρτηριακής πίεσης, της πήξης και της διέλευσης υλικών και λευκών αιμοσφαιρίων μέσα και έξω από το σύστημα. Η καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, λοιπόν, σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα μεγιστοποίησης του δυναμικού υγείας όλων αυτών των λειτουργιών. Φάνηκε ότι τα άτομα που έπιναν ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από τα υπόλοιπα άτομα, και αυτό ίσχυε ακόμη και μεταξύ των ατόμων που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγή

Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: the Ikaria study. Gerasimos Siasos 1, Evangelos Oikonomou, Christina Chrysohoou, Dimitris Tousoulis, Demosthenes Panagiotakos, Marina Zaromitidou, Konstantinos Zisimos, Eleni Kokkou, Georgios Marinos, Athanasios G Papavassiliou, Christos Pitsavos, Christodoulos Stefanadis. Vasc Med. 2013 Apr;18(2):55-62. doi: 10.1177/1358863X13480258. Epub 2013 Mar 18.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search