Η νηστεία θέλει καλοπέραση αλλά και λίγο προσοχή

 - Άρθρα

Πέρασε και η Κυριακή των Βαϊων, η μέρα που σηματοδοτεί την τελική ευθεία για την Κυριακή του Πάσχα. Το λατρευτικό επιβάλει την κατανάλωση ψαριού. Και κάτι τέτοιο θα έκανα αν δεν έτρεχα για ζητήματα της πιεστικής καθημερινότητας.

Όμως δεν ου έλλειψε το ψάρι. Γιατί πάντα στο ντουλάπι βρίσκεται μια κονσέρβα τόνου. Αυτό το γρήγορο και εύκολο υλικό.
Για τον τόνο τα έχω πει εδώ.

Μεγάλος ο προβληματισμός τόσο για το περιεχόμενα βαριά μέταλλα όσο και τις θερμίδες που μπορεί να προέρχονται από το λάδι που συνήθως υπάρχει. Παρόλα αυτά η επιλογή μακαρόνια με σάλτσα τόνου, είναι μια σχετικά απλή και ολιγοθερμιδική επιλογή. Τα βασικά υλικά είναι ντομάτα λάδι κρεμμύδι με αρκετά καρυκεύματα. Και φυσικά ο τόνος. Αν κάτι πρέπει να μας προβληματίσει είναι δύο σημεία.

Τι με προβληματίζει

1. Τα λιπαρά που περιέχονται στη κονσέρβα.

Συνήθως είναι ηλιέλαιο και λιγότερο συχνά το ελαιόλαδο.
Αν κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ των δύο (ελαιόλαδο vs ηλιέλαιο) μπορούμε να δούμε αρκετές ομοιότητες αλλά σημαντικές διαφορές.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα. Το ελαιόλαδο – ειδικότερα το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο – περιέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα πολυφαινολών.

Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, σκουαλένιο, χλωροφύλλη και καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη.

Το ηλιέλαιο περιέχει επίσης μεγάλη δόση βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία. Δεν διαθέτει όμως τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, μία κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο περιέχει το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ενός ατόμου.

2. Το περιεχόμενο αλάτι.

Η κονσέρβα τόνου περιέχει περίπου 1,5 γραμμ αλατιού. Με δεδομένο ότι η σύσταση για ημερήσια κατανάλωση είναι 5 γραμμ καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα,

Και αυτά τα δύο παραπάνω θέματα “παίζουν” αρκετά στη διατροφή μας στην Μ. Εβδομάδα. Μιας και αρκετές τροφές ή γεύματα το έχουν το αλατάκι τους αλλά και το λαδάκι τους.

Νηστεία λοιπόν αλλά με λίγο παραπάνω προσοχή και λίγο υποψιασμένοι.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search