Το σπανάκι με μια ματιά.

 - Άρθρα
Σπανάκι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Σπανάκι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάϋ το ναύτη από τα κινούμενα σχέδια που ήταν διάσημος από το τρόπο που αποκτούσε δύναμη τρώγοντας σπανάκι, το σίγουρο είναι ότι σήμερα όχι άδικα το σπανάκι θεωρείται μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

Φτωχό σε θερμίδες (μόλις 23 σε 100 γραμμ), πλούσιο σε φυτική ίνα , ακόμα πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Με σημαντικότερο όχι το σίδηρο αλλά τις πολλές και διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες και λιγότερο το σίδηρο. Που λίγος δεν είναι όμως η ταυτόχρονη παρουσία οξαλικών περιορίζει σημαντικά την απορρόφηση του.

Σίγουρα πρωταγωνιστής είναι η λουτεΐνη, μια φυσική λιποδιαλυτή χρωστική ουσία, άφθονη στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά με σημαντική δράση στη υγεία των ματιών. Παρόμοια δράση έχει και η ζεαξανθίνη και αυτή παρούσα στο σπανάκι. Αρκετά σημαντική και η παρουσία καεφερόλης μιας ουσίας με γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το σπανάκι είναι μια από τις πιο σημαντικές διατροφικές πηγές κουερσετίνης. Ένα από τα πιο ισχυρά και δραστικά φλαβονοειδή με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που όμως δεν έχει οριστεί ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Φυσικά στο σπανάκι μπορούμε να βρούμε καροτενοειδή (πρόδρομος της βιταμίνης Α), βιταμίνη C, φολικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο. Που όμως όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω για το σίδηρο η παρουσία οξαλικών περιορίζει και για το ασβέστιο την απορρόφηση Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αξιοσημείωτη συγκέντρωση βιταμίνης Κ1. Σε τέτοια μάλιστα ποσότητα που μόλις δύο φύλλα από σπανάκι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες μας ανάγκες).

Το πρόβλημα είναι ότι το μαγείρεμα και ειδικότερα το βράσιμο, επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά αλλά ευτυχώς το σπανάκι είναι εξίσου νόστιμο και ωμό στις σαλάτες μας. Με μπόλικο λεμόνι και με πολλά ακόμα λαχανικά στο ίδιο πιάτο θα εξασφαλίσουμε ένα καλό πακέτο αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Μπορείτε να προσθέσετε μανταρίνι ή ακόμα και πορτοκάλι ή και μήλο. Δοκιμάστε με αλεσμένους ωμούς ανάλατους ξηρού καρπούς και σίγουρα με κουκουνάρι. Καλή επιλογή είναι και η προσθήκη αβοκάντο.

Μπορεί ο Ποπάυ να προτιμούσε τη κονσέρβα και εσείς τη σπανακόπιτα αλλά πιστέψτε με η σαλάτα σπανάκι δεν υπάρχει!

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search