Μπορεί κάποιος να αδυνατίσει πίνοντας νερό;

 - Άρθρα

Να ξεκαθαρίσουμε το βασικό και το αυτονόητο. Το νερό είναι το βασικό θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιβιώσει. Χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε αλλά χωρίς νερό είμαστε καταδικασμένοι σε θάνατο. Οπότε ξέχωρα από το αν μας βοηθάει να αδυνατίσουμε ή όχι η πρόσληψη του είναι αναγκαία.

Στο μέγα ερώτημα αν μας βοηθάει να αδυνατίσουμε, τα πράγματα είναι απλά. Ναι η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί με την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Νερό και αύξηση μεταβολικού ρυθμού

Η κατανάλωση του προκαλεί μια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Σε μελέτες έχει φανεί ότι αυτή η αύξηση μπορεί να φτάσει και το 40%. Ψυχραιμία όμως. Η επίδραση αυτή είναι πολύ μικρή και περισσότερο έχει να κάνει με την προσπάθεια του σώματος να φέρει στην ίδια θερμοκρασία με το σώμα μας το νερό που πίνουμε. Αν ελπίζετε ότι πίνοντας παγωμένο νερό θα αδυνατίσετε ή θα αυξήσετε τον βασικό σας μεταβολικό ρυθμό τότε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποκτήσετε ένα ωραίο πονόλαιμο.

Πιο γρήγορα ο κορεσμός

Το αποτέλεσμα μικρής μελέτης του 2016 έχει δείξει ότι η κατανάλωση νερού κοντά σε κάποιο γεύμα μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα του κορεσμού. Μπορεί να σας θυμίζει το ανέκδοτο με τον πεινασμένο που του έδιναν να πιει νερό για να γεμίσει το στομάχι του αλλά η αλήθεια βρίσκεται στο ότι η κατανάλωση νερού διεγείρει το πεπτικό σύστημα και ενεργοποιεί όλο αυτό το μηχανισμό που σχετίζεται με την ανάπτυξη του αισθήματος του κορεσμού. Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερό κοντά σε κάποιο γεύμα μείωσε κατά 22% την πρόσληψη τροφής.

Υγρές θερμίδες

Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους για την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι και οι υγρές θερμίδες. Η κατανάλωση δηλαδή ροφημάτων που περιέχουν αρκετές θερμίδες. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή κάποιο αναψυκτικό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να καταναλώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα βάζοντας έτσι μέσα στο σώμα μας ένα σημαντικό ποσό θερμίδων. Η ίδια ποσότητα σε νερό έχει μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο. Η κακή μας συνήθεια να “ξεδιψάμε” με χυμούς είμαι αναψυκτικά στην πραγματικότητα και δεν μας βοηθάει να ξεπεράσουμε την δίψα αλλά και μας γεμίζει θερμίδες.

Λιπόλυση και νερό

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι η ήπια αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το λίπος σαν ενέργεια. Πιθανότατα αυτό έχει να κάνει με ορμονικές μεταβολές. Μία άλλη εκδοχή που έχει προταθεί με βάση αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι η καλή ενυδάτωση των κυττάρων των ζώων, των δομικών συστατικών που καταναλώνουν ενέργεια στο σώμα τους, σχετίζεται με την ικανότητά τους να μεταβολίζουν το λίπος. Πριν όμως τρέξετε να γεμίσετε κανάτες νερό σας ενημερώνω ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν γίνει στον άνθρωπο και να επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματα. Με άλλα λόγια αυτό που ισχύει στα ζώα δεν ισχύει απαραίτητα και σε εμάς.
Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το νερό βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και παράλληλα βοηθάει την καλή εγκεφαλική λειτουργία αλλά και ρυθμίζει βασικές σωματικές λειτουργίες του σώματός μας όπως είναι η αρτηριακή πίεση.

Ο αστικός μύθος 

Ο αστικός μύθος που απαγορεύει την κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα γιατί με τον τρόπο αυτό αραιώνεται η πυκνότητα των υγρών δεν λαμβάνει υπόψη ένα βασικό χαρακτηριστικό του σώματός μας. Όταν και αν διαπιστώσει ότι η πυκνότητα το γαστρικών υγρών στο στομάχι μας δεν είναι αυτή που πρέπει τότε κινητοποιείται ένας μηχανισμός οποίος προκαλεί την έκκριση των απαιτούμενων γαστρικών υγρών για την ολοκλήρωση της πέψης.
Αυτό που θα σας βοηθήσει σίγουρα είναι να πίνετε τακτικά νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα τα αφεψήματα και τα ζεστά ροφήματα μπορούν να σας βοηθήσουν.
Μην ξεχνάτε ότι η υγρασία υπάρχει και στα τρόφιμα αλλά αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να πιείτε νερό στη διάρκεια της ημέρας.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search