Όχι άλλο κάρβουνο (αποτοξίνωση)!

 - Άρθρα

Όχι άλλη αποτοξίνωση!

Ο κάθε influencer (ή παραγωγός περιεχομένου) που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια ανάρτηση για την καλή διατροφή. Να καταθέσει σε αυτή την άποψη του και να αφήσει το στίγμα του στο κοινό, στους ακόλουθους του, για το ποια είναι η διατροφική του πρόταση, Και φυσικά ΠΑΝΤΑ πρέπει να γίνεται αναφορά στην αποτοξίνωση.

Συνηθισμένη αναφορά, τα φρούτα και οι χυμοί που καθαρίζουν το σώμα μας από τα “κακά” συστατικά και ειδικότερα τις τοξίνες. Όμως η μπούρδα, με συγχωρείτε το παραμύθι ήθελα να πω, δεν έχει δράκο. Και δεν είναι πλέον παραμύθι αλλά μια new age επαναλαμβανόμενη βαρετή ψευτοθεωρία της αποτοξίνωσης που και δεν έχει βάση αλλά και ίχνος αλήθειας.

Στα σοβαρά τώρα

Για να πάρουμε τα πράγματα στα σοβαρά. Είμαστε επιρρεπείς όλοι να αναζητούμε λύσεις και επιλογές που να μας οδηγούν προς το καλύτερο ή την πιο καλή εκδοχή του εαυτού μας. Κανείς δεν θέλει το κακό του και σαφέστατα κανένας δεν επιθυμεί να δηλητηριαστεί ή να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του. Για αυτό και είμαστε δεκτικοί σε κάθε “θετικό” μήνυμα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι και αυτό της αυτοκάθαρσης.

Όμως να καθαρίσουμε από τι; Από τις κακές τοξίνες. Γενικά και αόριστα και χωρίς κάποια συγκεκριμένη αναφορά. Βέβαια το όλο θέμα βρωμάει από το “τοξίνες” γιατί αν δούμε τον ορισμό τους τότε αμέσως καταλαβαίνουμε το μέγεθος της αερολογίας.

Τι είναι οι τοξίνες

Αντιγράφω από το wikipedia. “Η τοξίνη είναι δηλητηριώδης ουσία που παράγεται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς· συνεπώς, συνθετικές τοξικές ουσίες που παρήχθησαν από τεχνητές διεργασίες αποκλείονται. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον οργανικό χημικό Λούντβιχ Μπρίγκερ (Ludwig Brieger) (1849–1919).

Οι τοξίνες μπορεί να είναι μικρά μόρια, πεπτίδια, ή πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με επαφή ή με απορρόφηση από σωματικούς ιστούς που αλληλεπιδρούν με βιολογικά μακρομόρια όπως ένζυμα ή κυτταρικούς υποδοχείς. Οι τοξίνες ποικίλλουν πολύ στην δραστικότητα τους, κυμαινόμενες από συνήθως μικρή (όπως το κεντρί μέλισσας) σε σχεδόν άμεσα θανατηφόρες (όπως η αλλαντοτοξίνη (botulinum toxin).”

Με άλλα λόγια, οι τοξίνες δεν καθαρίζονται από το σώμα μας με φρουτάκια, ούτε με χυμούς ούτε με μαντζούνια. Απαιτούνται (αν υπάρχουν ) αντίδοτα για να εξουδετερωθούν.

Πόσο κακό είναι να φας φρούτα ή να πιείς χυμό;

Τώρα είναι κακό να πιείς χυμό; Η απάντηση βρίσκεται εδώ.

Είναι κακό να φας φρούτα; Όχι φυσικά. Και μάλιστα είναι το ζητούμενο στη διατροφική παρέμβαση. Γιατί τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές πηγές των φυτοχημικών. Που τόσα καλά και ωφέλιμα προσφέρουν στον οργανισμό μας. Και σίγουρα όταν κάποιος δεν τρώει φρούτα και τα βάλει στο καθημερινό του διαιτολόγιο σύντομα θα αισθανθεί καλύτερα. Αν μάλιστα αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη σε 2 ή 3 και αντικαταστήσεις με αυτά τρόφιμα με φτωχό θρεπτικό περιεχόμενο και πολλές θερμίδες τότε τα θετικά αποτελέσματα πολλαπλασιάζονται.

Η ανάγκη για κάθαρση

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το σώμα μας χρειάζεται καθάρισμα. Και από τις ουσίες που παράγει καθημερινά ο οργανισμός μας με τη λειτουργία του. Θεωρούν (και έως ένα βαθμό σωστά) ότι ο οργανισμός μας παράγει ενδιάμεσους μεταβολίτες που η υπερσυγκέντρωσή τους στο σώμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Δυστυχώς (για αυτούς και ευτυχώς για εμάς) και αυτό το παραμύθι δεν έχει δράκο. Γιατί και ιδρώνουμε και αναπνέουμε και διούρηση υπάρχει και το έντερο μας αδειάζει στη τουαλέτα. Αυτοί είναι οι βασικοί μηχανισμοί απομάκρυνσης υλικών που δεν μπορούν να απορροφηθούν ή δεν πρέπει να παραμείνουν στο σώμα μας. Οι ηρωικοί νεφροί και τα πνευμόνια μας να είναι καλά μαζί με το συκώτι που κάνουν καθημερινά όλη τη δουλειά.

Από την άλλη βέβαια συνήθως αυτοί οι ψευτοειδικοί μιλούν για την ανάγκη της αλκαλοποίησης της διατροφής μας. Να γίνει λιγότερο όξινη και περισσότερο αλκαλική. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το ίδιο μας το σώμα μέσα από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που έχει προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτή τη κατάσταση. Και να διατηρήσει το pH σε ένα συγκεκριμένο εύρος. Αλλά είπαμε η New age ψευδοεπιστήμη (που μόνο new age δεν είναι) επιτάσσει καινοτόμες και αντιφατικές διατροφικές συστάσεις.

Όταν λοιπόν σας λένε για αποτοξίνωση τρέξτε μακριά. Εκτός και αν σας αρέσουν τα παραμύθια και οι new age wellness μύθοι.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search