Να το φάμε το τοστάκι;

 - Άρθρα

Εξαρτάται. Από το αν είναι τοστάκι ή υπερπαραγωγή. Γιατί ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί χωράνε πολλά πράγματα.

Εν αρχή ήν το ψωμί.

Το βασικό (δομικό) υλικό και αυτό που περικλείει το περιεχόμενο. Με τα ερωτηματικά να ξεκινούν από αυτό. Ολικής, λευκό, πολύσπορο ή σίκαλης; Να μην το επεκτείνουμε το ερώτημα γιατί πλέον κυκλοφορούν πολλοί και διαφορετικοί τύποι ψωμιού. Θερμιδικά λοιπόν η μία φέτα κυμαίνεται από 60 έως και 80+ θερμίδες. Που πάει να πει ότι από το “ζέσταμα” είμαστε στις 120-160 θερμίδες. Σκέτες χωρίς να βάλουμε κάτι μέσα.

Τυράκι;

Φυσικά θα μπει και το τυρί που εδώ έχουμε και τα λιπαρά. Ένα τυρί χαμηλά σε λιπαρά ανά φέτα αποδίδει 55 θερμίδες (βάλε 2 κυρ Στέφανε) που πάει να πει ότι ξεκινάμε από τις 110 και που μπορούν να φτάσουν στις 200 ανάλογα με τα κέφια και τις προτιμήσεις.

Αλλαντικό;

Και επειδή κυρ Στέφανε θέλουμε και το αλλαντικό, η συνηθισμένη βραστή γαλοπούλα σε κάθε φέτα μας δίνει 31 περίπου θερμίδες. Η καπνιστή ανάλογα με το είδος είναι κοντά στις 25-26 θερμίδες. Αν πάλι πάμε σε άλλο αλλαντικό (ζαμπόν) πάλι κάπου εκεί κοντά υπολογίστε 26-29 θερμίδες. Για πάριζα 49 και για χοιρινή ωμοπλάτη 30.

ΦΥΣΙΚΑ και θα σας θυμίσω ότι υπάρχει σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για δραστική μείωση (αν όχι εξάλειψη) της κατανάλωσης προϊόντων επεξεργασίας κρέατος μιας και τα προϊόντα αυτά θεωρούνται υπεύθυνα για μια σειρά καρκίνων. Οπότε καλύτερα να ΜΗΝ βάλετε.

Λαχανικά;

Αν πείτε ότι βάλετε και μια φέτα μαρούλι ή ντομάτα αυτό ΔΕΝ θα το υπολογίσουμε σαν σαλάτα. Καλύτερα να κόψετε μια σαλάτα καλή (με ποικιλία λαχανικών) και με λίγο ελαιόλαδο. Και θα σας χορτάσει αλλά και τα φυτοχημικά που περιέχουν θα σας παρέχουν την προστατευτική τους δράση.

Τελικά να το φάμε το τοστάκι;

Αν είναι ένα ναι! Θερμιδικά μπορεί να φτάσει και τις 450 θερμίδες. Δεν τις λες πολλές αλλά δεν είναι και λίγες. Ένα μέτριο γεύμα που από μόνο του (χωρίς σαλάτα) δεν θα σας χορτάσει. Εύκολη και πρακτική μερικές φορές λύση αλλά υπάρχουν και καλύτερες επιλογές.

Τώρα βέβαια αν έχετε κέφια μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί σύμφωνα με την συνταγή.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search