Παίζοντας με τον καρκίνο του άλλου

 - Άρθρα

Όταν κάποιοι με ψέματα παίζουν με την ασθένεια του άλλου

Καρκίνος.
Μία λέξη που από μόνη της είναι αρκετή να προκαλέσει ανατριχίλα σε όσους έχουν ζήσει από πρώτο χέρι την ασθένεια στον εαυτό τους ή στο στενό τους οικογενειακό περιβάλλον. Θα περίμενε κανείς μια αυξημένη ευαισθησία, μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους. Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτή την νόσο που κάθε χρόνο προκαλεί το θάνατο σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση θεραπείας του καρκίνου. Και κάθε χρόνο γίνονται σημαντικά βήματα τόσο προς την κατανόηση της αιτιολογίας εμφάνισής του όσο και προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τεχνικών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αλλά και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο στις διάφορες μορφές του. Τόσο η ποιότητα ζωής των ασθενών έχει βελτιωθεί, αλλά και τα ποσοστά ίασης έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Η παραφιλολογία

Αυτό που δεν έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων είναι η επιμονή κάποιων ανθρώπων να συντηρούν και να διαδίδουν ένα πλήθος ψεύτικων και αναπόδεικτων πληροφοριών σχετικά την αιτιολογία και πιθανές θεραπείες της νόσου. Που κατηγορούν μία ολόκληρη επιστημονική κοινότητα ότι κρύβει τη θεραπεία ή συμβάλει στην διασπορά της νόσου. Γιατί μέσα στις «κακές» φαρμακοβιομηχανίες, που τα σενάρια συνωμοσίας, τις θέλουν στο κέντρο της διαπλοκής και της απόκρυψης, εργάζονται επιστήμονες. Και όταν έρχεται η ώρα της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και της παράθεσης αποδείξεων τότε επιστρατεύονται οι αρχαίες σοφίες και γνώσεις που υποτίθεται κρύβουν όλοι οι άλλοι και θεραπεύουν το καρκίνο.

Αλκαλική διατροφή

Ένα από τα αγαπημένα σενάρια είναι η θανάτωση των καρκινικών κυττάρων μέσα από την αλκαλική διατροφή. Τη διατροφή που υποτίθεται μεταβάλει το pΗ του αίματος σε αλκαλικό. Δήθεν προκαλώντας με αυτό το τρόπο το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Η «θεραπεία» σαν βάση έχει την αποφυγή «όξινων» τροφών (όχι όμως και το λεμόνι) και την υπερκατανάλωση «αλκαλικών» όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Εδώ κανένας δεν θα διαφωνήσει στη θετική επίδραση της κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Που συμβάλει σημαντικά στη επίτευξη και διατήρηση ενός καλού μοντέλου καθημερινής διατροφής με υψηλά επίπεδα φυτικής ίνας και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το περιβάλλον γύρω από τα καρκινικά κύτταρα είναι όξινο. Μην φανταστείτε κάποια μεγάλη έκταση (όλο το πόδι ή το χέρι), απλά την «γειτονιά» γύρω από τα καρκινικά κύτταρα. Και όλο αυτό έχει να κάνει με τον ιδιαίτερο τρόπο που λειτουργούν τα καρκινικά κύτταρα. Η βάση της θεωρίας που θέλει τα καρκινικά κύτταρα να μην μπορούν να επιβιώσουν σε αλκαλικό περιβάλλον είναι παράλογη μιας και (όπως έχει αποδειχτεί) κανένα κύτταρο του σώματός μας δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Αν μάλιστα δεχτούμε και την επιχειρηματολογία των εναλλακτικών υποστηρικτών της μεθόδου, τότε η μέθοδος αυτή δεν διαφέρει από την κλασσική χημειοθεραπεία.

Το αίμα μας είναι από την φύση του ελαφρά αλκαλικό. Και το pH έχει μία πολύ στενή διακύμανση η οποία οφείλεται στη νεφρική μας λειτουργία. Οποιαδήποτε «μετατόπιση» προς αλκαλικό ή όξινο pH άμεσα αντιμετωπίζεται με τον πιο απλό τρόπο, την διούρηση. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή κάποιο τρόφιμο ή κάποιο συστατικό να προκαλέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα μεταβολή τέτοια που να προκαλέσει αλκαλικό περιβάλλον και θάνατο στα καρκινικά κύτταρα. Εκτός και αν έχουμε μια σοβαρή δυσλειτουργία των νεφρών και των πνευμόνων, το ρυθμιστικό σύστημα, οπότε έχουμε άλλα σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε.

Ο Ιπποκράτης

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει κάποιους να μιλούν για την αρχαία σοφία του Ιπποκράτη και να θεωρούν ότι κάθε αναφορά στο πρόσωπό του μπορεί να ακυρώσει όποιο επιστημονικό επίτευγμα και να επικυρώσει τα λεγόμενα τους και την «θεωρία» τους. Και όλα αυτά με το αζημίωτο. Που μερικές φορές η εφαρμογή της σε καρκινοπαθείς έχει τραγικά αποτελέσματα. Όπως στην περίπτωση του φυσιοπαθητικού στη Φλόριντα που οδήγησε στο θάνατο νεαρό κορίτσι με λευχαιμία και που προσπάθησε να θεραπεύσει με βιταμίνες και vegan διατροφή στην «ιπποκράτειο κλινική» του στο Orlando της Φλόριντα.

Αυτό δεν βέβαια δεν εμποδίζει πολλούς «ειδικούς» και αυτόκλητους «μύστες» να δίνουν παρόμοιες οδηγίες και συμβουλές. Να αναδημοσιεύουν τις «πληροφορίες» και τις «γνώσεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κουνούν το δάκτυλο σε κάθε ένα που τολμάει να εκφέρει αντίθετη άποψη. Χωρίς να αναφέρουν κάποια έγκυρη βιβλιογραφική πηγή ή να παρουσιάζουν κάποια κλινική μελέτη ή ερευνητικό πρωτόκολλο. Μόνο βιντεάκια με παραληρήματα «ειδικών» από το youtube και αναφορές σε κραυγαλέα και «αποκαλυπτικά» blogs/sites που δήθεν πολεμούν την νέα τάξη πραγμάτων.

Αρχαίες θεραπείες

Μια νέα τάξη που στο μυαλό τους εκπροσωπείται από κάθε ιατρική ανακάλυψη και έρευνα και που αντίπαλός της είναι “αρχαίες θεραπείες”, “μυστικά” χαμένα στο χρόνο, “παραδοσιακές συνταγές”, και ένα πλήθος θεωριών που δήθεν μια σκοτεινή συνωμοσία θέλει να αποκρύψει από το κόσμο. Μόνιμο επιστέγασμα όλων αυτών, το εύκολο οικονομικό κέρδος των γιατρών, των εμπλεκόμενων επιστημόνων και των φαρμακευτικών. Κουβέντα όμως δεν γίνεται για τις παχυλές αμοιβές όλων αυτών των “ειδικών” που μέσα από κάθε λογής μεθόδους επιχειρούν να “θεραπεύσουν” τους ασθενείς τους. Σιωπή απόλυτη καλύπτει το κόστος των “θαυματουργών” τροφών και συστατικών που η εμφάνισή τους στο προσκήνιο συμπίπτει σχεδόν πάντα με μια πλημμυρίδα πανομοιότυπων άρθρων που αναπαράγονται από τα ίδια και τα ίδια «αποκαλυπτικά» blogs/sites.

Κουκούτσια βερίκοκου

Αξέχαστα έχουν μείνει τα κουκούτσια βερίκοκου που κάποιοι τα προωθούσαν σαν αντικαρκινική θεραπεία. Με “ποιότητες” συσκευασμένες ή χύμα “βιολογικές” που παρουσίαζαν και σημαντική διαφοροποίηση στις τιμές. Τα “υποστηρικτικά” άρθρα έδιναν και έπαιρναν. Ενώ η αμυγδαλίνη είχε ανακηρυχθεί στο απόλυτο φάρμακο της αντικαρκινικής θεραπείας. Κάθε “ψαγμένος” και “φιλοσοφημένος” “θεραπευτής” αρθρογραφούσε για το θέμα εντάσσοντας στις “θεραπευτικές” του προτάσεις μια δόση από το θαυματουργό νέο φάρμακο. Φυσικά κανενός δεν ίδρωσε το αυτάκι με τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ. Για περιστατικά δηλητηρίασης και που οδήγησαν στην έκδοση οδηγιών για αποφυγή χρησιμοποίησης. Η απάντηση ήταν έτοιμη από πριν, μια ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης από το μεγάλο άγνωστο κακό, ένα ακόμα σχέδιο συσκότισης της αλήθειας .

Και η μηχανή της εκμετάλλευσης καλά κρατεί. Νέες “σοκαριστικές” ανακαλύψεις, καινούργια “εντυπωσιακά δεδομένα που αφήνουν άφωνους τους γιατρούς”, αναρτήσεις και βίντεο που “όλοι πρέπει να δουν πριν τα κατεβάσουν”. Που πάλι όλο τυχαία προωθούν και προτείνουν σε ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά στη υγεία τους νέα προϊόντα, νέες μαγικές λύσεις. Όλα αυτά όμως μέσα από το πληκτρολόγιο.

Γιατί αμφιβάλω αν θα τα έλεγαν προσωπικά σε κάποιον ασθενή, ειδικά αν ήταν δικός τους άνθρωπος.

ΥΓ. Tο δρόμο για την φυλακή ακολούθησε ο «εμπνευστής» της αλκαλικής διατροφής όταν αποδείχτηκε ότι λειτουργούσε σαν «θεραπευτής» σε ασθενείς – θύματα του. Στην Αμερική. Όχι στην Ελλάδα. Εδώ ακόμα πολλοί παίζουν με τον καρκίνο του άλλου.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search