Σπανάκι με φασόλια μαυρομάτικα

 -  Συνταγές

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μια ποικιλία οσπρίων που αν και έχουν το όνομα του μεγάλου αδερφού τους, εντούτοις έχουν μια μεγάλη διαφορά. Δεν χρειάζονται μούλιασμά. Και για αυτό μπορούμε να τα μαγειρέψουμε εύκολα. Μια αγαπημένη συνταγή με μαυρομάτικα φασόλια είναι και αυτή με σπανάκι.

Λίγα λόγια για τα μαυρομάτικα φασόλια

Ένα φλιτζάνι τους (μαγειρεμένα) αποδίδει 160 θερμίδες με ελάχιστη ποσότητα λίπους (0,6 g) αρκετή ποσότητα υδατάνθρακα (33,5 g) και 5,2 g πρωτεΐνης.
Είναι καλή πηγή μαγγανίου (41% της DV) και βιταμίνης Α (44% της DV ) αλλά και 52% της DV για το φυλλικό.
Η περιεκτικότητα τους σε φυτική ίνα (8,3 γραμμ) αλλά και το υψηλό ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων τα κάνουν μια καλή επιλογή για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής για την απώλεια βάρους, Από την άλλη το σημαντικό τους περιεχόμενο σε διαλυτές φυτικές ίνες βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
Αν κάτι πρέπει να προσθέσουμε σε όλα αυτά είναι και η σημαντική παρουσία της βιταμίνης Α. Ένα σημαντικό βοήθημα για την καλή όραση.

Η συνταγή

Υλικά για τα μαυρομάτικα με σπανάκι (έξι με οκτώ μερίδες)

  • Ένα κιλό σπανάκι
  • Μισό κιλό φασόλια μαυρομάτικα
  • Δύο κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Ένα πράσο
  • 4 – 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Άνηθο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια μαζί με το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.  Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μία κατσαρόλα μαζί με το λάδι, μέχρι να μαραθούν καλά. Αφού βράσουμε τα φασόλια, τα στραγγίζουμε από το νερό και τα ρίχνουμε και αυτά στη κατσαρόλα για να σοταριστούν.

Λίγα λεπτά αργότερα, ρίχνουμε και το ντοματάκι (αυτό μπορεί να είναι και αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας ψιλοκομμένης).

Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.  Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για περίπου ένα τέταρτο της ώρας και σερβίρουμε.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search