Τα μαυρομάτικα φασόλια

 - Άρθρα
Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς

Μαυρομάτικα φασόλια. Μια τροφή για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τη νηστεία

Πάντα είχα την απορία τι διαφορετικό έχουν τα μαυρομάτικα φασόλια από τα κανονικά. Αλλά και πάντα σαν παιδί, ενώ έτρωγα έστω και με πίεση τα φασόλια, έβαζα κατηγορηματικά βέτο για τα μαυρομάτικα.

Θέλετε αυτό το μαύρο το μάτι, θέλετε η πίεση να φάω όσπρια, ότι και να πείτε η σχέση μας ήταν αυτό που λέμε “από μακριά και αγαπημένα”. Ακόμα και όταν τη Σαρακοστή η παρουσία τους ήταν πιο συχνή από αυτή που ανεχόμουν.

Βέβαια η πείνα κάστρα πολεμά και κάστρα ρίχνει. Έτσι κάποια στιγμή τα δοκίμασα σαν σαλάτα και ομολογώ ότι όλες οι απορίες και οι δισταγμοί χάθηκαν με την μια. Από τότε αποτελούν ένα αγαπημένο μου τρόφιμο. Ένα εύκολο φαγητό που κάποιες μέρες δεν προλαβαίνω ή είμαι πολύ απασχολημένος για να μαγειρέψω, απλά τα βάζω στη κατσαρόλα και περιμένουν να γίνουν.

Τι περιέχουν

Είναι όμως μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη με περίπου 23,52 γραμμ ανά 100 γραμμ ξηρού καρπού. Αποδίδουν περίπου 336 θερμίδες (ωμά) και ανά μαγειρεμένη μερίδα περίπου 150-156 θερμίδες.

Φυσικά, όπως και όλα τα όσπρια, αποτελούν μια άριστη πηγή φυτικής ίνας. Τα 100 γραμμ καρπού μπορούν να μας δώσουν 10,6 γραμμ. φυτικής ίνας. Όχι αμελητέα ποσότητα που αυξάνει σημαντικά αν καταναλωθούν σαν σαλάτα μαζί με άλλα λαχανικά. Φυσικά η μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά τα καθιστά ιδανική τροφή για άτομα με υπερλιπιδαιμία.

Αξιοσημείωτη η περιεκτικότητα τους σε φολικό (633 μg!), θειαμίνη, παντοθενικό αλλά και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Δίκαια τα καθιστούν ιδανική τροφή για την κύηση μιας και μαζί με την φυτική ίνα αλλά και το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο εμπλουτίζουν σημαντικά την απαιτητική διατροφή της περιόδου αυτής. Αν μάλιστα συνεκτιμήσουμε και την αυξημένη παρουσία σιδήρου 8,27 mg/ 100 γραμμ αλλά και χαλκού 0,845 μg/ 100 γραμμ τότε έχουμε ένα σημαντικό διατροφικό βοήθημα.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search