Τα ναι και τα όχι που πρέπει να πεις
Ήρθε το καλοκαίρι. Και εκτός από τους κλασικούς ψευτοειδικούς που τάζουν λαγούς με πετραχήλια, έχουμε πλέον και αυτούς (αεριτζήδες και δυστυχώς και διαιτολόγους) που υπόσχονται σε λίγες μέρες το τέλειο σώμα για την παραλία.
Και να το βάλουμε σε μια σειρά.
ΓΙΑΤΙ πρέπει να έχει κάποιος ΤΕΛΕΙΟ σώμα για να μπορεί να βγει στη παραλία; Τι είναι αυτό που τον εμποδίζει να κάνει το μπάνιο του, να απολαύσει τη θάλασσα, να χαρεί τον ήλιο χωρίς να έχει ΤΕΛΕΙΟ σώμα; Απολύτως τίποτα! Το σώμα μας είναι αυτό που είναι και ο κάθε ένας μπορεί να κάνει τη προσπάθειά του να διορθώσει τη διατροφή του, να το γυμνάσει, να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για αυτόν. Η εμμονή όμως στη σωματική τελειότητα πολλές φορές φανερώνει ένα σοβαρό κενό αυτοπεποίθησης και ουσιαστικής στόχευσης σε άλλα πράγματα.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα “δήθεν ειδικών”, “motivators” ή “coach” που εστιάζουν αποκλειστικά σε αυτό, δηλαδή την εικόνα. Δυστυχώς για αυτούς και την αρρωστημένη “φιλοσοφία” τους η τροφή είναι πολλά περισσότερα από ένας μηχανισμός για να πετύχεις το θρυλικό “θερμιδικό έλλειμμα”. Αρκεί απλά κάποιος να παρατηρήσει τη καθημερινή ζωή των ανθρώπων και θα συνειδητοποιήσει ότι η τροφή βρίσκεται παντού γύρω μας σαν κομμάτι της κοινωνικότητας μας.
Σε τι μπορεί να σε βοηθήσει ο διαιτολόγος
Δουλειά του διαιτολόγου δεν είναι να αλλάξει απλά μια εικόνα σώματος. Ούτε και να πετύχει μια ένδειξη στη ζυγαριά. Αλλά να βοηθήσει ένα άνθρωπο να αποκτήσει τη γνώση και την εμπειρία του πως να χρησιμοποιήσει τη τροφή σωστά στις διάφορες καθημερινές καταστάσεις και να αποκτήσει μια υγιή σχέση με αυτή, χωρίς ενοχές και ανούσιους αποκλεισμούς.
Όπως και η φίλη. Που στόχευσε στο να κατακτήσει αυτή την ισορροπία και όχι το τέλειο σώμα για την παραλία.